США планують заборонити китайське програмне забезпечення в автомобілях – Reuters

Джерело: Reuters

Міністерство торгівлі США планує заборонити китайське програмне і апаратне забезпечення в транспортних засобах з міркувань національної безпеки.

За словами двох джерел, запропоноване регулювання заборонить імпорт і продаж транспортних засобів із Китаю з ключовими комунікаціями або програмним чи апаратним забезпеченням.

Адміністрація Байдена висловила серйозну стурбованість з приводу збору китайськими компаніями даних про американських водіїв та інфраструктуру, а також потенційного іноземного маніпулювання транспортними засобами, підключеними до інтернету та навігаційних систем.

Міністерка торгівлі Джина Раймондо заявила в травні, що ризики, пов’язані з китайським програмним або апаратним забезпеченням в американських транспортних засобах, є значними.

Як зазначили співрозмовники, міністерство також планує запропонувати, щоб заборона на програмне забезпечення набула чинності з 2027 модельного року, а заборона на апаратне забезпечення набуде чинності в січні 2029 або 2030 модельного року.

Під заборону потраплять зокрема автомобілі з певними функціями Bluetooth, супутникового зв’язку та бездротового зв’язку, а також високоавтономні транспортні засоби, які можуть працювати без водія за кермом.

Заборони будуть поширюватися і на інших іноземних супротивників США, включаючи Росію, повідомили джерела.

  • Сполучені Штати цього тижня направлять до Пекіна урядову делегацію для обговорення з китайською стороною потоку дешевих китайських товарів, що заполонили світові ринки й загрожують існуванню цілих секторів промисловості інших країн.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 24 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 137 бойових зіткнень.

Литовські парламентарі мають намір ухвалити рішення про заборону працівникам, котрі мають доступ до секретної інформації, виїжджати до недружніх зарубіжних країн.

Президент Чехії Петр Павел прокоментував обурення МЗС України стосовно його зауваження щодо “реалістичних сценаріїв” завершення війни і що Росія може зберегти тимчасовий контроль над деякими окупованими раніше українськими територіями.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що країна має бути спроможною відповісти на загрози, що походять від її супротивників, тому їй потрібно й надалі зміцнювати свій військовий потенціал, а також модернізувати армію.

Експерт німецького видання Bild щодо аналізу відкритих даних Юліан Рьопке зауважив, що один з проросійських каналів опублікував фотографії російських військових із китайським бронеавтомобілем ZFB-05.