Ворожий дрон вчергове пролетів поруч з майданчиком Хмельницької АЕС

Джерело: Енергоатом

Вночі 22 вересня зафіксували ще один проліт ударного безпілотного апарату РФ поруч із промисловим майданчиком Хмельницької АЕС.

У повідомленні зауважили, що траєкторія польоту вказує на те, що РФ, ймовірно, намагалася зімітувати атаку безпосередньо на АЕС шляхом різкого відхилення від початкової траєкторії в бік станції, наближення до майданчика, а потім розвороту та повернення на вихідну траєкторію.

Це не перший випадок, коли РФ наражає на небезпеку українські атомні об’єкти, свідомо створюючи загрозу безпеці АЕС та посилюючи енергетичний терор.

Енергоатом надає інформацію про кожен такий факт відповідним установам для направлення Міністерством закордонних справ України нот до Міжнародного агентства з атомної енергії та інформування вітчизняних і міжнародних організацій, – наголосили у повідомленні.

Своєю чергою, керівник Енергоатома Петро Котін заявив, що росіяни “підвищують ставку, систематично створюючи напругу на атомних об’єктах”. Він закликав зупинити терор, попередивши, що “наслідки можуть бути фатальними”.

Додамо, згідно з даними Енергоатому за минулі кілька тижнів поруч з атомними електростанціями України зафіксовано рух понад 70 російських БпЛА та понад 30 ворожих крилатих ракет.

Котін заявив, що міжнародна спільнота повинна засудити дії ворога та “змусити РФ припинити створювати загрози атомним станціям України”.

Данія виділить Україні 19,4 млн доларів на відновлення енергетичної інфраструктури після масових російських атак.

Кампанія тиску з боку Дональда Трампа та його республіканських союзників, спрямована на зміну виборчого законодавства у штаті Небраска, зазнала значного удару. У понеділок, 23 вересня, сенатор штату Майк МакДоннелл заявив, що не підтримає спробу скасувати 30-річний закон, який передбачає розподіл голосів виборців за округами конгресменів, а не за принципом “переможець забирає все”.

Президент Чехії Петр Павел, колишній генерал НАТО, котрий активно виступає на підтримку України, зауважив, що Київ має погодитися з тим, що деякі території можуть залишатися під контролем Росії, принаймні “тимчасово”.

Російський уряд планує вкотре збільшити витрати бюджету на армію, щоб сплатити рахунок за війну в Україні, яка вже обійшлася російським платникам податків у 22 трильйони рублів.

Медіаекспертка та виконавча директорка Національної Асоціації Медіа Катерина М’яснікова вказує на зростання самоцензури серед українських медіа під час війни. За її словами, деякі важливі теми, зокрема корупція, не висвітлюються в повному обсязі, аби не підірвати єдність суспільства та не створювати негативного впливу на державні інститути.