Медіа часто обирають мовчання задля єдності – експертка про посилення самоцензури

Джерело: Букви

Медіаекспертка та виконавча директорка Національної Асоціації Медіа Катерина М’яснікова вказує на зростання самоцензури серед українських медіа під час війни. За її словами, деякі важливі теми, зокрема корупція, не висвітлюються в повному обсязі, аби не підірвати єдність суспільства та не створювати негативного впливу на державні інститути.

Відповідаючи на запитання, що нині представники медіа є чутливими перед інформацією, яку вони можуть подавати, експертка пояснила, чому серед медійників посилилася самоцензура.

Корупція – це завжди великий виклик для України, але ось я не завжди можу так вільно про це говорити. Бо не хочу заважати єдності суспільства, підривати державні інститути й тому подібне, – наголосила вона.

М’яснікова пояснила, що зараз першочергово потрібно, щоб ми перемогли у війні.

Але водночас, головне, щоб ця самоцензура не перейшла в сталі форми. Нам потрібно постійно собі нагадувати, що це модель нашої роботи лише зараз, поки триває війна. Потім ми маємо повернутися до своєї “природної” ролі й бути майданчиком для обговорення всіх суспільних проблем, – зауважує експертка.

Вона також акцентувала на закритті багатьох медіа через фінансові труднощі, спричинені війною. За її словами, найбільше страждають локальні та гіперлокальні видання, що позбавляє громади можливості обговорювати проблеми на місцевому рівні.

Громади втрачають можливості обговорювати наявні проблеми. У них немає віртуального майданчика, куди вони можуть прийти й сказати: “а наш мер не правий, тому що…“, або “у нас є певна проблема з освітою у школах” тощо. І це великий виклик, бо проблеми не виходять на потрібний рівень розголосу.

Читайте також: «Головна мета – зберегти незалежні медіа до перемоги»: медіаекспертка Катерина М’яснікова

23 вересня, боронячи Україну на фронті, під час виконання бойового завдання загинув військовослужбовець ССО, Геннадій Керничний.

Пенсильванія допоможе у відбудові Запорізької області, зокрема у відновлення енергетичної інфраструктури. Відповідну угоду уклали начальник Запорізької ОВА Іван Федоров і губернатор штату Пенсильванія Джош Шапіро.

Данія виділить Україні 19,4 млн доларів на відновлення енергетичної інфраструктури після масових російських атак.

Кампанія тиску з боку Дональда Трампа та його республіканських союзників, спрямована на зміну виборчого законодавства у штаті Небраска, зазнала значного удару. У понеділок, 23 вересня, сенатор штату Майк МакДоннелл заявив, що не підтримає спробу скасувати 30-річний закон, який передбачає розподіл голосів виборців за округами конгресменів, а не за принципом “переможець забирає все”.

Президент Чехії Петр Павел, колишній генерал НАТО, котрий активно виступає на підтримку України, зауважив, що Київ має погодитися з тим, що деякі території можуть залишатися під контролем Росії, принаймні “тимчасово”.