Росія збільшить витрати на армію до нового рекорду – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Російський уряд планує вкотре збільшити витрати бюджету на армію, щоб сплатити рахунок за війну в Україні, яка вже обійшлася російським платникам податків у 22 трильйони рублів.

Так, 2025 року РФ витратить за статтею “національна оборона” рекордні $142 млрд, повідомляє агентство з посиланням на проект на закон про бюджет, який готується до внесення до Держдуми.

Порівняно з 2024 роком військові витрати збільшаться ще на 22%, щодо 2023 року – вдвічі, а якщо порівнювати з довоєнним 2021-м – збільшаться майже вчетверо. Військовий бюджет РФ досягне 6,2% національного ВВП — рівня військових диктатур Африки (6,3% ВВП у Південному Судані), а частка видатків на армію у скарбниці — близько 30% — залишиться на безпрецедентних позначках із часів СРСР.

Практично кожен третій рубль у бюджеті – 12,9 трлн рублів витратять за засекреченими статтями. Загальний обсяг таких витрат зросте на 16% порівняно з поточним роком.

Ще понад $37 млрд уряд витратить за статтею «національна безпека», в яку зашиті бюджети поліції, Росгвардії, Слідчого комітету, спецслужб та інших силових структур. У сумі армія та силовики “з’їдять” 40% російського бюджету.

Витрати бюджету на охорону здоров’я уряд планує заморозити на рівні поточного року, а на соціальну підтримку населення, включаючи виплати пенсій і допомоги, — помітно скоротити. 2025 року на ці цілі виділять на $7,5 млрд млрд менше, ніж 2024-го.

Помітне зростання — на 10% уряд закладає за статтею “національна економіка”, куди включені асигнування на мегапроекти та допомогу держкорпораціям.

Збалансувати військовий бюджет уряду допоможе збільшення податків: з 2025 року в Росії почне діяти прогресивна шкала податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), а також зросте податок на прибуток бізнесу.

Додамо, російський президент Володимир Путін підписав указ про подвоєння авансових виплат тим, хто погодиться піти на війну проти України. Цей крок, ймовірно, полегшить пошук добровольців для війни, проте створить дисбаланс у російській економіці.

Воїнів ССО не дарма називають “сталевими”. З початку повномасштабного вторгнення спецпризначенці виконують надскладні завдання, здійснюючи сотні успішних операцій, знищуючи тисячі росіян.

23 вересня, боронячи Україну на фронті, під час виконання бойового завдання загинув військовослужбовець ССО, Геннадій Керничний.

Пенсильванія допоможе у відбудові Запорізької області, зокрема у відновлення енергетичної інфраструктури. Відповідну угоду уклали начальник Запорізької ОВА Іван Федоров і губернатор штату Пенсильванія Джош Шапіро.

Данія виділить Україні 19,4 млн доларів на відновлення енергетичної інфраструктури після масових російських атак.

Кампанія тиску з боку Дональда Трампа та його республіканських союзників, спрямована на зміну виборчого законодавства у штаті Небраска, зазнала значного удару. У понеділок, 23 вересня, сенатор штату Майк МакДоннелл заявив, що не підтримає спробу скасувати 30-річний закон, який передбачає розподіл голосів виборців за округами конгресменів, а не за принципом “переможець забирає все”.