Правоохоронці ідентифікували генерала РФ, що закатував ветерана АТО у Херсоні

Джерело: СБУ

Служба безпеки та Національна поліція зібрали доказову базу на ще 11 російських воєнних злочинців, причетних до масових репресій та вбивств цивільного населення під час окупації Херсона.

Цього разу задокументовано злочини генерал-майора поліції РФ Юрія Зав’ялова – заступника начальника головного управління МВС РФ по Красноярському краю та його підлеглих.

У липні 2022 року Кремль “відрядив” їх до захопленого на той час Херсона для проведення так званих “зачисток” серед місцевих жителів. Зав’ялова призначили очільником окупаційного “управління МВС РФ по Херсонській області”. Ще двоє російських полковників поліції – Геннадій Берьозін та Юрій Закавряшин отримали “посади заступників” керівника псевдоустанови.

Троє фігурантів організували загони росіян, що викрадали мешканців обласного центру та конвоювали їх до окупаційної катівні, якою керував Андрій Співак – 38-річний старший лейтенант поліції РФ.

За наказом Зав’ялова його підлеглий застосовував до ув’язнених жорстокі тортури, зокрема влаштовував побиття та морив голодом.

Як свідчать матеріали провадження, саме за наказом Співака до смерті закатували струмом 54-річного ветерана АТО.

Під час звільнення Херсона Зав’ялов і його підлеглі втекли до РФ, де отримали кремлівські нагороди.

Наразі Зав’ялову, Берьозіну, Закавряшину, Співаку та ще шістьом фігурантам заочно повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб).

Дії ще одного злочинця кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (пособництво у жорстокому поводженні з цивільним населенням поєднане з умисним вбивством).

Тривають комплексні заходи щодо притягнення винних до відповідальності. Кожного з воєнних злочинців РФ буде знайдено і покарано, – наголосили у СБУ.

Воїнів ССО не дарма називають “сталевими”. З початку повномасштабного вторгнення спецпризначенці виконують надскладні завдання, здійснюючи сотні успішних операцій, знищуючи тисячі росіян.

Служба безпеки та Національна поліція зібрали доказову базу на ще 11 російських воєнних злочинців, причетних до масових репресій та вбивств цивільного населення під час окупації Херсона.

Російський уряд підтримав законопроєкт щодо запровадження адміністративного покарання за пропаганду відмови від дітонародження (“чайлдфрі”). Штрафні санкції застосовуватимуться за аналогією за “пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин” та зміни статі.

23 вересня, боронячи Україну на фронті, під час виконання бойового завдання загинув військовослужбовець ССО, Геннадій Керничний.

У Росії запровадять кримінальне покарання за “русофобію” для іноземців. Російський уряд підтримав відповідний законопроект.