Російський літак-розвідник залетів у повітряний простір Японії

Джерело: CNN

23 вересня російський літак-розвідник порушив повітряний простір Японії. У відповідь японські військові літаки використали сигнальні ракети.

За повідомленням очільника міноборони Японії Мінору Кіхари, російський літак Іл-38 у межах свого п’ятигодинного польоту поблизу північної частини країни, тричі порушив повітряний простір Японії над островом Ребін, неподалік побережжя найпівнічнішого острова раїни Хоккайдо. У повітряному просторі Японії російський літак пробув близько хвилини.

Це відбулось наступного дня після того, як китайські та російські військові кораблі спільно пройшли повз північних берегів Японії. Кіхара сказав, що порушення повітряного простору країни могло відбутись у межах спільних військових навчань КНР та РФ.

Міністр додав, що у відповідь на порушення повітряного простору Японія здійняла у повітря винищувачі F-15 та F-35, які вперше випустили сигнальні ракети, після того, як російський літак проігнорував усні попередження.

Кіхара додав, що Японія висловила “рішучий протест” Росії по дипломатичних каналах та закликала вжити превентивних заходів.
Він наголосив, що застосування сигнальних ракет було законною відповіддю на дії Росії і додав, що Японія використовуватиме цей метод попередження “без вагань”.

Раніше у вересні російські військові літаки облетіли південний повітряний простір Японії. Наприкінці серпня китайський літак-розвідник Y-9 ненадовго порушив південний повітряний простір Японії.

За даними японських військових, у період з квітня 2023 року по березень 2024 року вони підлітали майже 669 разів, приблизно в 70% випадків проти китайських військових літаків, хоча це не включало порушення повітряного простору.

Паралімпійська спортсменка та військовий, що втратив ногу на фронті, закохалися і одружились. Історію пари розповіла українська служба ВВС. 

Кабмін виділив 71 мільйон 820 тисяч гривень на централізований друк 900 тисяч повісток до кінця 2024 року, про що стало відомо з документів, які отримала “Українська правда”.

З 10 листопада в Європейському Союзі почне діяти нова IT-система Entry-Exit System (EES), що змінить процедуру в’їзду до країн ЄС для українців.

Російські війська вночі 24 вересня обстріляли Запоріжжя. Є жертви.

У Черкасах лікарі успішно видалили шість гайкових ключів, які пацієнт проковтнув. Він завершив курс лікування і вже повернувся додому.