Кремль залучив ШІ-контент, щоб допомогти перемогти Трампу — розвідка США

Джерело: Reuters

Росія активно використовує контент, створений за допомогою штучного інтелекту, щоб вплинути на президентські вибори в США, підтримуючи кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа.

Про це заявив представник американської розвідки, посилаючись на дані Офісу директора національної розвідки (ODNI). Він зазначив, що Росія створила більше ШІ-контенту для втручання у вибори, ніж будь-яка інша країна.

За словами представника, ці зусилля Москви спрямовані на підвищення рейтингу Трампа та дискредитацію віцепрезидентки Камали Гарріс і Демократичної партії. Особливо активно Росія поширює конспірологічні теорії та прокремлівські наративи.

Хоча кількість створеного контенту не була конкретизована, представник ODNI підкреслив, що Росія має більший досвід у впливі на вибори в США, ніж інші держави. В липні Міністерство юстиції США повідомило про зрив операції, підтримуваної Москвою, що використовувала облікові записи в соціальних мережах для поширення дезінформації.

Окрім Росії, штучний інтелект у своїх операціях впливу також використовують Китай та Іран, проте, за даними розвідки, Китай не націлений на вплив на результати американських виборів, тоді як Іран спрямовує ШІ-контент на поляризовані теми, такі як конфлікт у Газі та питання Ізраїлю.

Дослідження, опубліковане в JAMA Network Open, показало, що серйозні порушення сну у 10-річних пов’язані з підвищенням ризику суїцидальних думок і спроб через два роки. Майже кожен третій учасник з такими порушеннями пізніше повідомляв про суїцидальну поведінку.

В Івано-Франківську бойовика т.з. “ДНР” Дмитра Бочарова засудили до 15 років ув’язнення за державну зраду. Відповідне рішення ухвалив міський суд 11 вересня.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що запрошення України до НАТО є частиною так званого “плану перемоги” у війні.

У застосунку тікток заблокували акаунти російських державних ЗМІ за “таємні операції з впливу” перед виборами у США.

Відмова адміністрації Байдена щодо атак західними ракетами по цілях на території РФ посилила розкол з Україною всередині США та збила з пантелику європейських партнерів.