До Генсека ООН звернулись з проханням припинити членство РФ в Генасамблеї

Джерело: Центр громадянських свобод

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук надіслала лист Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу з проханням призупинити членство Російської Федерації в Асамблеї. До цього звернення долучилось понад 20 латиноамериканських діячів.

“Росія дуже старається поширити наратив про те, що нібито країни так званого Глобального Півдня симпатизують або принаймні готові закривати очі на воєнні злочини в Російській Федерації. Насправді ж Бразилія, Чилі, Аргентина та інші країни Латинської Америки мають видатну історію притягнення відповідальних за такі злочини до відповідальності й готові поділитися своїм досвідом захисту міжнародного права та інтересів Латинської Америки у сфері прав людини, називаючи речі своїми іменами”, – наводяться в повідомленні слова Матвійчук.

Листа спільно підписали українці та латиноамериканці, серед яких понад 20 колишніх міністрів закордонних справ Латинської Америки, зокрема з Чилі, Мексики, Бразилії, Перу, Колумбії та Гватемали.

Документ також підтримали багато відомих правозахисників Латинської Америки, серед яких Клавдіо Гроссман і Хуан Мендес, які активно борються проти тортур.

“Як латиноамериканці, ми відчуваємо це особливо гостро. Латинська Америка значно сприяла запровадженню заборони на використання сили, передбаченої статтею 2.4 Статуту ООН, а також багатьом іншим аспектам розвитку міжнародного права та прав людини, таким як кодифікація злочину насильницького зникнення у Римському статуті. Переживши багато самі, ми вважаємо, що норми не повинні застосовуватися вибірково”, – йдеться в листі.

  • На саміті в Нью-Йорку затвердили розроблений під керівництвом Німеччини план реформи ООН. РФ спробувала зірвати ухвалення документа.
  • Президент Фінляндії Александер Стубб закликав до розширення Ради Безпеки ООН, скасування її єдиного права вето та зупинення членства будь-якого учасника, який бере участь у незаконній війні, такій як вторгнення Росії в Україну.
  • Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд поінформувала, що Вашингтон вже ознайомився з планом президента Володимира Зеленського стосовно закінчення війни.
  • В ООН заявили про готовність прибути на територію Курської області, підконтрольну Силам оборони. Водночас організація, виявляється, потребує “дозволу” Російської Федерації.

24 вересня міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що відновлення асигнувань на дорожній фонд у 2025 році сприятиме фінансуванню ремонту доріг та погашенню попередніх боргів.

Підозрюваний у спробі замаху на кандидата в президенти США Дональда Трампа, Раян Веслі Раут, раніше написав листа, в якому зізнався про наміри вбити колишнього главу Білого дому.

Поліція Швейцарії затримала кількох осіб і відкрила кримінальну справу через підозру у смерті людини в капсулі самогубства “Sarco”.

Лідери Конгресу США оголосили про досягнення угоди щодо тимчасового законопроєкту про витрати. Це дозволить фінансувати федеральні агентства впродовж найближчих трьох місяців.

Ескалація між Ізраїлем і ліванським збройним угрупованням “Хезболла” є майже повноцінною війною. Про це заявив глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель.