«Повертається один з найгірших монстрів людства»: історик Харарі про війну РФ проти України

Джерело: Фонд Віктор Пінчука

Ізраїльський історик Юваль Ной Харарі назвав повномасштабну війну Росії проти України найважливішим конфліктом, що відбувається у світі.

“Мені здається, що ця війна нині є найважливішим конфліктом, що відбувається у світі. Можливо, це закінчення холодної війни. Тому що вона ставить під сумнів всі ці базові, засадничі цінності й норми світопорядку, світового ладу”, – сказав Харарі в інтерв’ю історикині та журналістці Енн Еплбаум під час 20-ї щорічної зустрічі YES у Києві, організованій Фондом Віктора Пінчука, пише NV.

За словами історика, те, що відбувається в Україні, свідчить про повернення одного з найгірших монстрів людської історії.

“Ми думали, що ми його назавжди поховали, цей імперіалізм, та він постає знову. І в людській історії основною передумовою життя для всіх людських особин на землі було те, що в будь-який момент сусіди можуть вторгнутися на територію іншої країни, вбивати там населення, загарбувати й підкорювати собі цілі країни. Такою була ситуація у всій людській історії і, власне, в цьому полягає значення терміну імперіалізм”, – пояснив він.

Як зауважив Харарі, за останні декілька поколінь це стало табу в міжнародній системі. Зокрема він пояснив, що попри існування конфліктів та війн, ідея щодо можливості просто захопити іншу країну знічев’я, тому що ви сильніший, – стала табу для всіх нормальних країн.

Історик додав, що це табу діяло настільки ефективно, що багато країн забули взагалі, що таке імперіалізм. Вони почали говорити про культурний імперіалізм та економічний імперіалізм, але забули абсолютно про справжній сенс цього терміну. Проте нині Путін повертає цей наратив.

Харарі сказав, що вторгнення РФ в Україну демонструє, що кожну область, яку захоплюють російські армійці, потім анексує російська держава. За словами історика, це, власне, і є старим імперіалізмом.

“І якщо їх не зупинити в Україні, то цей імперіалізм пошириться по всьому світу”, – наголосив Юваль Ной Харарі.

Водночас експерт уточнив, що це зовсім не те, що війна в Судані або палестинсько-ізраїльський конфлікт. Він вважає, що ці війни навряд чи поширяться на решту світу.

“А от те, що Путін робить в Україні, відкидає нас до доби імперіалізму. Мета путінської війни – знищення української держави, нації. Він це говорив кілька разів, багато разів. А ті території, які російська армія захоплює, додають до російської держави. І це порушує міжнародний лад, порушує міжнародне право. Це дуже й дуже шкодить міжнародному ладу і людям в цілому світі”, – підсумував ізраїльський історик.

Іран прагне переговорів із Заходом у зв’язку зі звинуваченнями в постачанні Росії балістичних ракет, заявив іранський президент Масуд Пезешкіян. Він вкотре наголосив, що Тегеран не постачав Москві ці боєприпаси,

Станом на вечір 24 вересня кількість постраждалих внаслідок російського обстрілу Харкова зросла до 34 осіб.

24 вересня близько 15:30 російські війська ударили керованими авіабомбами по Київському, Салтівському, Немишлянському та Шевченківському районах Харкова.

Ізраїльський історик Юваль Ной Харарі назвав повномасштабну війну Росії проти України найважливішим конфліктом, що відбувається у світі.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 25 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.