Картину Клода Моне з серії «Водяні лілії» вперше виставлять на аукціоні у Гонконгу

Джерело: The Art Newspaper

У новій штаб-квартирі аукціонного дому Christie’s у Гонконгу 26 вересня на торги виставлять картину французького художника Клода Моне з серії “Водяні лілії”.

Як зазначається, картина – написана 125 років тому – одна із перших робіт митця на тему, яка згодом стала центральною у його творчості. Полотно тривалий час перебувало у власності родини Моне, перш ніж потрапити до приватної колекції.

За оцінкою експертів, вартість картини становить від 200 до 280 мільйонів гонконгських доларів (від 25 до 35 мільйонів доларів США).

Фото: АР

“Це одна із небагатьох рідкісних робіт з новаторської першої серії “Водяних лілій” Моне, яка все ще перебуває у приватній колекції, решта – у музеях по всьому світу, тож ця картина є справжнім скарбом”, – сказав заступник голови та керівник відділу мистецтва ХХ-ХХІ століть у Christie’s Азіатсько-Тихоокеанського регіону Крістіан Албу.

Відомо, що чотири з восьми картин із цієї серії належать Музею Мармоттан-Моне у Парижі, Музею мистецтв округу Лос-Анджелес, Музею мистецтв міста Каґосіми та Національній галереї сучасного мистецтва у Римі.

Шведський музикант, учасник гурту ABBA 79-річний Бйорн Ульвеус одружився зі своєю партнеркою, 52-річною Крістіною Сас. Пара познайомилася в Нюрнберзі, Німеччина, у 2021 році.

Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер заявив, що успіх України у війні не залежить від застосування далекобійних ракет для ударів російською територією. Своєю чергою, Київ наполягає на дозволі застосовувати західне озброєння для ударів по РФ.

Медична благодійна організація “Лікарі без кордонів” (MSF) тестує систему зі штучним інтелектом для розпізнавання змій у Південному Судані, використовуючи базу даних із 380 000 зображень для ідентифікації отруйних видів.

У Нідерландах уряд заборонив телефони, планшети та ноутбуки під час засідань та офіційних зустрічей з міркувань безпеки.

Північноєвропейським державам запропонували приєднатися до проєкту “Північна бригада” під час нещодавнього візиту заступника міністра оборони з питань європейської інтеграції Олександра Балануци до Норвегії та зустрічі із держсекретаркаю норвезького Міністерства оборони Анн Марі Аанеруд.