Фінський зоопарк повертає своїх панд до Китаю. Кажуть, що виною всьому інфляція в країні

Джерело: The Guardian

Фінський зоопарк в місті Егтярі поверне своїх гігантських панд до Китаю через зростання інфляції та витрат на утримання. Зоопарк ухвалив рішення повернути панд на понад вісім років раніше запланованого терміну.

Панди Лумі і Пайрі прибули до Фінляндії в січні 2018 року після візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна. Угода передбачала їх перебування протягом15 років, але тепер панди пройдуть карантин і повернуться до Китаю. Зоопарк інвестував понад 8 млн євро в їх приміщення і щорічно витрачає 1,5 млн євро на їх утримання.

Зоопарк сподівався, що панди приваблять відвідувачів, але замість цього накопичив борги через обмеження в часи пандемії. Інфляція збільшила витрати, а уряд Фінляндії у 2023 році відхилив прохання про фінансування.

Переговори про повернення панд тривали три роки. Попри зусилля Китаю допомогти зоопарку, обидві країни врешті-решт дійшли спільного висновку про повернення панд.

  • Велика панда народила двійню після більш ніж 10 років спроб, ставши найстаршою самкою, яка вперше стала матір’ю.
  • У китайському зоопарку Тайчжоу з’явився новий атракціон, який викликав значне обурення. Зоопарк, розташований у провінції Цзянсу, представив виставку під назвою “собаки-панди”, за перегляд якої з відвідувачів стягувалася плата у 20 юанів (близько 2,77 дол).
  • Китайська асоціація охорони дикої природи співпрацює з Національним зоопарком у Вашингтоні у межах домовленості, яка може повернути більше панд до Сполучених Штатів, що свідчить про покращення дипломатичних відносин між двома наддержавами.

Адміністрація президента США Джо Байдена вирішила скасувати запрошення для прем’єр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе на офіційний прийом, а також відмовилася від зустрічей із грузинською делегацією. Причиною такого рішення стали дії грузинської влади, які американська сторона вважає антидемократичними, а також дезінформація та критична риторика на адресу США і Заходу.

Міністерство юстиції подало позов до Вищого антикорупційного суду щодо конфіскації активів російського олігарха Михайла Фрідмана і його партнерів Петра Авена та Андрія Косогова.

Індекс гендерної рівності SDG засвідчив, що жодна країна не наближається до досягнення обіцяної гендерної рівності, передбаченої Цілями сталого розвитку ООН до 2030 року.

Станом на 16:00 в середу, 25 вересня, з початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту зросла до 88. 

Компанія Duolingo, відома своїм застосунком для вивчення мов, разом з брендом музичних інструментів Loog випустила портативне піаніно для початківців. Інструмент Loog x Duolingo Piano доповнює музичний курс Duolingo, який було запущено торік.