НАТО планує масштабне транспортування поранених у разі війни з Росією

Джерело: Reuters

За словами генерала, НАТО планує координувати транспортування великої кількості поранених військовослужбовців від лінії фронту у випадку війни з Росією.

Генерал-лейтенант Александр Солфранк, керівник командування матеріально-технічного забезпечення НАТО, розповів, що майбутній сценарій медичної евакуації відрізнятиметься від досвіду союзників в Афганістані та Іраку.

Він припустив, що у випадку війни з РФ західні військові, швидше за все, матимуть набагато більшу зону бойових дій, більшу кількість поранених військовослужбовців і принаймні тимчасовий брак переваги у повітрі поблизу лінії фронту.

“Завдання полягатиме в тому, щоб швидко забезпечити високоякісну допомогу, у гіршому випадку, великій кількості поранених”, – сказав він.

Солфранк керує Об’єднаним командуванням підтримки та забезпечення (JSEC) НАТО, якому доручено координувати швидке переміщення військ і танків Європою, а також матеріально-технічну підготовку, наприклад зберігання боєприпасів на східному фланзі НАТО.

“Спочатку потрібно досягти переваги в повітрі. Щоб досягти успіху по всій довжині та глибині лінії фронту, знадобиться час. З міркувань планування необхідно розглянути всі варіанти доставки великої кількості поранених до медичних установ, включаючи потяги, але потенційно також автобуси”, – сказав він.

Різні медичні правила між країнами є ще однією перешкодою, яку потрібно здолати, додав Солфранк. 

Сили оборони  вперше знищили російський БпЛА “Shahed-136”, оснащений супутниковим зв’язком Starlink від SpaceX.

25 вересня російські війська вдарили по центру Краматорська, внаслідок чого загинули дві людини, а 12 – поранено.

Якщо ворог окупує Покровськ, Україна ризикує вдвічі зменшити виробництво сталі через нестачу вугілля. Таку заяву зробив президент об’єднання “Укрметалургпром” Олександр Каленков.

Глава Польщі Анджей Дуда наголосив, що не хоче створювати точки напруги між Варшавою та Києвом. Він розкритикував позицію міністра оборони Владислава Косіняка-Камиша стосовно того, що Україні не варто очікувати вступу до ЄС без вирішення “Волинського питання”. 

Правоохоронці повідомили про підозру львівському блогеру за “злив” локацій Збройних сил України та шахрайство.