Мінʼюст планує конфіскувати «Миргородську», «Моршинську» й інші активи в росіянина Фрідмана

Джерело: Міністерство юстиції України

Міністерство юстиції подало позов до Вищого антикорупційного суду щодо конфіскації активів російського олігарха Михайла Фрідмана і його партнерів Петра Авена та Андрія Косогова.

Мінʼюст просить суд застосувати санкції та стягнути в дохід держави їх частки в компаніях:

  • 82,1% акцій ПрАТ “Альфа Страхування”;
  • 86,2% частки статутного капіталу в ТОВ “Альфа-Лізинг Україна”, ТОВ “Паритет Фінанс”, ТОВ “Сенс Діджитал” і ТОВ “Універсальна лізингова компанія “АЛЬФА”.

Мінʼюст також просить конфіскувати:

  • 100% акцій ПрАТ “Миргородський завод мінеральних вод”, ПрАТ “Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”, ПрАТ “Індустріальні та дистрибуційні системи”;
  • 100% частки в ТОВ “ІДС Аква Сервіс”, ТОВ “Потужність”, ПП “ІВА”, ДП “НОВА.КОМ”;
  • 3,3% акцій ПрАТ “УКРПИВО”.

Ці компанії опосередковано контролює “Rissa Investments Limited”, яка на 49,99% належить Авену, Фрідману та Косогову.

“Rissa Investments Limited” є холдинговою компанією, яка займається виробництвом і дистрибуцією мінеральних вод в Україні, РФ та Грузії, і разом з нею формує Групу компаній “Боржомі”.

Довідка. Михайло Фрідман народився у Львові, але має громадянство Росії та Ізраїлю. На сьогодні він є одним із найбагатших людей Росії. Фрідман є резидентом Великої Британії і раніше володів численними активами в Україні, включаючи частки в українському підрозділі Альфа-Банку, “Київстар” та інших. Після початку війни українські активи Фрідмана, включаючи банк Sense Bank, націоналізували.

Фрідман роками будував бізнес та імідж бізнесмена-космополіта без наявності громадянства України. Наприклад, аналітики Trap Aggressor виявляли, що російський “Альфа банк” кредитував підприємства російського військово-промислового комплексу після анексії Криму та збройної агресії армії РФ на Донбасі у 2014 році.

Фрідман перебуває під санкціями США, ЄС та Великої Британії, хоча він публічно не підтримував війну Росії проти України і не висловлювався проти дій російської влади. Британський уряд називав його “прокремлівським олігархом”, але Фрідман це заперечував.

Мінфін США та західні журналісти пов’язували тісними зв’язками Фрідмана і президента РФ Володимира Путіна ще з часів його роботи в КДБ СРСР.

Результати нового дослідження засвідчили, що помірне споживання кави на постійній основі може допомогти в профілактиці низці захворювань, зокрема цукрового діабету 2-го типу, ішемічній хворобі серця та інсульту.

В Ташкенті, столиці Узбекистану вчителька російської мови побила учня за прохання вести урок російською.

25 вересня на позачерговому засіданні Генеральної Асамблеї Асоціації омбудсманів Середземномор’я схвалили рішення про виключення російського омбудсмана зі свого складу.

Головнокомандувач армії Ізраїлю заявив, що військові готуються до можливої ​​наземної операції в Лівані.

У Німеччині видали кілька ордерів на арешт у справі про вибухи на газопроводах “Північний потік-1” та “Північний потік-2”, поінформував офіційний представник німецького уряду Штеффен Гебештрайт.