З двох громад на Донеччині за місяць евакуювали понад 1600 дітей

Джерело: Нацполіція

З понад 2300 неповнолітніх, які проживали поблизу Костянтинівки на Донеччині станом на кінець серпня, залишилось близько 700.

Примусова евакуація родин з дітьми була оголошена 26 серпня в Костянтинівській та з 29 серпня в Іллінівській громадах. Завдяки цим заходам більшість дітей вже в безпеці.

Дехто виїжджає самостійно або з волонтерами, іншим допомагають правоохоронці. Евакуаційні екіпажі на бронеавтомобілях щоденно об’їжджають сім’ї з дітьми за списком, наданим Костянтинівською МВА.

Перше завдання – переконати батьків у необхідності порятунку дітей та надати інформацію про місце евакуації і підтримку. Друге – безпечно вивезти родини під час обстрілів. Сім’ї, що їдуть до рідних, доставляють до евакуаційного потяга, а інших – до шелтерів, звідки волонтери доправляють їх до нових місць проживання.

Серед евакуйованих – родина з Костянтинівки, що має двох синів, один із яких – з інвалідністю. Коли вони мали сісти в автомобіль, ворог скинув поблизу керовані авіабомби, і їм довелося перечекати обстріл у під’їзді. Поліція оперативно доставила сім’ю до шелтера, звідки вони вирушили на Черкащину, де на них вже чекало нове житло.

Також вдалося врятувати родину з 12-річною дівчинкою та дворічним хлопчиком, а також маломобільну жінку. Її онука евакуювали раніше, що виявилося вчасно, адже ворог зруйнував сусідній будинок.

Коли евакуаційна група покидала місто, Костянтинівку обстріляли, внаслідок чого загинула місцева жителька. Проте всіх евакуйованих вдалося безпечно доставити до нового місця.

25 вересня президент Анджей Дуда заявив, що Росія як постійний член Ради Безпеки ООН має нести відповідальність за мир у всьому світі, натомість вона є агресором, який жорстоко напав на суверенну Україну. Він наголосив, що Росія не виконує роль постійного члена РБ ООН.

25 вересня президент РФ Володимир Путін на засіданні Ради Безпеки обговорив зміни в ядерній доктрині. Зокрема він запропонував зазначити, що “агресія з боку будь-якої неядерної держави за підтримки ядерної держави має розглядатися як спільний напад на Росію”.

25 вересня на позачерговому засіданні Генеральної Асамблеї Асоціації омбудсманів Середземномор’я схвалили рішення про виключення російського омбудсмана зі свого складу.

Представники металургійної галузі заявляють, що ТЦК та СП мобілізують їхніх співробітників. У зв’язку з цим бізнес-асоціації закликали уряд створити та впровадити ефективний механізм економічного бронювання.

Вже кілька тижнів українська влада має нову улюблену іграшку – “план перемоги”, анонсований президентом Зеленським і позиційований як шлях до швидкого(!) та успішного закінчення російсько-української війни. Однак на заході ставлення до чергового “медіаконтрнаступу” української влади є доволі прохолодним, адже за планом українського президента чи всю роботу мають виконати західні уряди та платники податків. До того ж негайно – в наступні 1-3 місяці.