США оголосять пакет військової допомоги Україні на $8 млрд – Reuters

Джерело: Reuters

Сполучені Штати планують оголосити про військову допомогу Україні на понад 8 мільярдів доларів 26 вересня під час візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона, повідомили двоє американських посадовців.

Адміністрація Джо Байдена нині веде термінові переговори з Конгресом, аби використати 5,6 мільярда доларів військової допомоги Україні до 30 вересня – кінця федерального фінансового року.

Reuters повідомило цього місяця, що адміністрація Байдена розглядає резервний план, відповідно до якого оголосить про плани постачань для України, але з продовженими термінами постачання зброї та обладнання, що дозволить поступово передавати ресурси, не пропускаючи терміну 30 вересня.

Друге оголошення, заплановане на четвер, стосуватиметься допомоги на 2,4 млрд доларів у межах програми “Ініціатива з надання допомоги у сфері безпеки в Україні”, яка дозволяє адміністрації закуповувати зброю для України у компаній, а не вилучати її із запасів США.

Ця допомога міститиме боєприпаси, зброю для боротьби з безпілотниками та матеріали для підтримки виробництва боєприпасів в Україні.

Крім того, США планують оголосити про допомогу на 375 млн доларів для України, які включатимуть першу партію високоточної керованої бомби з дальністю дії до 130 км.

Раніше один з посадовців зауважив, що пакет, ймовірно, міститиме боєприпаси класу “повітря-земля” для винищувачів F-16, що дозволить українським пілотам маневрувати далеко від лінії фронту та протиповітряної оборони Росії.

Також пакет включатиме боєприпаси для HIMARS, патрульні катери і броньовані машини. Окрім цього, передбачається передати 155-мм та 105-мм снаряди і ракети TOW.

  • Пакети військової допомоги США для України зменшилися через виснаження запасів зброї у Пентагону та занепокоєння щодо їхнього впливу на військову готовність США.
  • Офіційні особи США сумніваються, що атаки по військових цілях на території РФ дадуть суттєву перевагу Україні у війні.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про новий пакет підтримки для України на понад $700 млн.
  • З початку російського вторгнення ЄС і його країни-члени надали Україні 118 мільярдів євро допомоги. Про це повідомив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Президент США Джо Байден під час зустрічі з українським лідером Володимиром Зеленським оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $2,4 млрд.

Сполучені Штати та Європейський Союз ведуть переговори про надання Україні фінансової допомоги на суму $50 мільярдів, використовуючи прибутки від заморожених активів Росії.

Дмитро Гуменюк, військовослужбовець Державної прикордонної служби України, отримав біонічний протез руки після тяжкого поранення, яке сталося понад рік тому. Протез був оплачений громадською організацією «Фундація Течія», заснованою меценатом Олегом Кротом.

Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп на політичному зібранні у штаті Джорджія заявив, що в разі переобрання він “виведе Сполучені Штати з війни в Україні”.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією Сенату США на чолі з лідером демократів та республіканців у сенаті Чаком Шумером і Мітчем Макконнеллом та ознайомив їх із ключовими пунктами плану перемоги.