На Львівщині директора навчально-реабілітаційного центру підозрюють у насиллі щодо дітей

Джерело: омбудсман Дмитро Лубінець

Директора одного з навчально-реабілітаційних центрів у Львівській області підозрюють у фізичному, психологічному та сексуальному насильстві щодо дітей.

Після отримання повідомлення про ймовірні порушення омбудсман ініціював моніторинговий візит спільно з Національною соціальною сервісною службою України, психологами БФ “Голоси Дітей” та “СОС Дитячі Містечка”.

У закладі, на який надійшла скарга, розміщують дітей найвразливіших категорій – сиріт, позбавлених батьківського піклування, у складних життєвих ситуаціях, з особливими освітніми потребами.

“Нами зафіксовані свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок закладу, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за “погану поведінку” чи порушення розпорядку дня”, – повідомив Лубінець.

Діти розповіли, що їм постійно говорили, що вони нікому не потрібні, що їхні батьки “алкаші”, що вони хворі, що з них “нічого доброго не вийде”.

Таке ставлення директора та працівників до дітей унеможливлювало їх подальший розвиток та реабілітацію, додав омбудсман.

“Що шокувало: останні пів року діти та інші особи в їх інтересах зверталися із заявами до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не отримали жодного реагування. Навпаки, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження”, – розповів Лубінець.

Відтак під час візиту було викликано представників поліції та прокуратури, аби у присутності омбудсмана вони задокументували факти порушення.

“За наслідками реагування — відкрито кримінальне провадження, зокрема за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України: “сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи”. Всі діти, які надавали свідчення, були переміщені із закладу та перебувають у безпеці”, – додав Дмитро Лубінець.

30 вересня буде проведено нарду на високому рівні з представниками Львівської ОВА, правоохоронців та профільних міністерств через бездіяльність органів, які повинні захищати дітей.

Омбудсман пообіцяв, що контролюватиме розслідування, аби слідство неупереджено та оперативно перевірило факти правопорушень і було на боці захисту прав та інтересів дітей.

“І результатом буде притягнення до відповідальності кожного, хто став кривдником дітей чи не реагував, знаючи про порушення”, – наголосив Дмитро Лубінець.

  • В Україні з початку 2024 року зафіксували понад 2,3 тисячі кримінальних справ за порнографію. Кількість справ за дитячу порнографію вже третій рік поспіль перевищує кількість проваджень за дорослий контент. Тоді як проваджень більшає загалом: за дорослий контент вже відкрито на 27% справ більше, ніж за весь минулий рік.

Американський телерепортер Боб Ван Діллен, перервав свій прямий ефір про ураган “Хелен”, щоб врятувати жінку з автомобіля, що застряг у воді. На відео він стоїть під дощем з затопленим авто за спиною і розповідає, як жінка потрапила в небезпечну зону.

Артем Ковбасинський, 24-річний артист Клайпедського державного музичного театру, що в Литві, загинув на фронті 27 вересня. За словами друзів, він повернувся в Україну з Литви на початку війни. Артем вважав, що жити спокійно з коханою, доки в Україні війна — означає втратити гідність.

“Хезболла” опублікувала заяву, в якій підтвердила смерть свого лідера Хасана Насралли. Це поклало край його 32-річному перебуванню на посаді лідера угруповання.

Євросоюз рекомендує авіакомпаніям уникати повітряного простору Лівану та Ізраїля протягом найближчого місяця.

У Московській області було ліквідовано полковника Збройних сил Росії Олексія Коломєйцева, керівника 924-го державного центру безпілотної авіації.