У Китаї закликали Блінкена «не очорняти» країну звинуваченнями у допомозі Росії

Джерело: МЗС КНР

Глава китайського МЗС Ван І під час зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном заявив, що Пекін дотримується “відкритої та чесної” позиції щодо війни між Росією та Україною. Він закликав Блінкена не “очорняти” Китай звинуваченнями у підтримці російського ВПК.

Ван І наголосив, що КНР наполягає на необхідності діалогу між Москвою та Києвом та активно працює над політичним врегулюванням ситуації.

США повинні перестати очорняти Китай і перекладати на нього провину, запроваджувати санкції без розбору і використовувати це як привід для розпалювання конфронтації, – зазначив Ван І.

Заява Ван І прозвучала у відповідь на звинувачення Блінкена щодо Пекіна. Під час розмови держсекретар зазначив, що США, як і раніше, стурбовані підтримкою Китаєм російської оборонної промисловості. На його думку, це лише затягує війну, тому заяви китайської сторони про прагнення до миру в Україні “не мають підстав”.

З початку російсько-української повномасштабної війни Китай став найбільшим торговим партнером РФ, заповнивши вакуум, залишений західними компаніями, які пішли з російського ринку через санкції. У перші два місяці 2024 року на частку китайських товарів припало 43% російського імпорту, що склало $24,4 млрд. Експорт із Росії до Китаю також збільшився, переважно шляхом постачання вуглеводнів, які становлять 74% від загального обсягу експорту.

Проте за постачання в Росію продукції подвійного призначення США запровадили санкції проти більш як 100 китайських компаній. Ці санкції поряд із загрозою вторинних обмежень призвели до ускладнень у торгівлі між Росією та Китаєм: китайські банки почали блокувати платежі за аналогією з банками Туреччини, ОАЕ та інших країн, які Росія називає “дружніми”. У результаті у березні 2024 року імпорт із Китаю до Росії скоротився на 14,2%.

Зауважимо, раніше радник президента України Владислав Власюк повідомив, що більшість деталей для озброєння Росія отримує з Китаю.

Глава Міністерства закордонних справ Радослав Сікорський вкотре розкритикував Росію за викрадення українських дітей. Відкриваючи Нараду ОБСЄ з питань людського виміру у Варшаві, міністр заявив, що це є геноцидом.

Коли українські війська атакували Курську область РФ, місцеві російські підрозділи були добре озброєні, однак, абсолютно неготові з погляду розвідки та координації. Українці слушно дійшли висновку, що такий ворог їм не загрожуватиме. Ключем до серпневого успіху України була несподіванка, а не перевага в гарматах і пускових установках.

29 вересня у ДТП на мотоциклі у Луцькому районі загинув 36-річний військовослужбовець ЗСУ, капітан, повний кавалер ордена “За мужність”, “Народний герой України” Павло Чайка на псевдо “Сігл”.

“Безрозсудна російська ядерна риторика” глави РФ Володимира Путіна не повинна стримувати членів НАТО від надання додаткової військової допомоги Україні, заявив глава НАТО Єнс Столтенберг.

Російська гіперзвукова ракета вбила дружину та трьох доньок Ярослава Базилевича, перетворивши Львів на ще одного свідка повномасштабної війни. Родина загинула під уламками в одному з українських міст, котре раніше вважалося відносно “безпечним”.