Ізраїль розпочав неземне вторгнення у Ліван: що відомо

Джерело: ЦАХАЛ та CNN

Ізраїльські війська почали “обмежену наземну операцію” на півдні Лівану.

Про початок операції ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) повідомила у соцмережах у ніч на 1 жовтня.

У повідомленні мовиться про початок “обмежених, локалізованих та цілеспрямованих наземних рейдів”, проти терористичних цілей на та інфраструктури Хезболли на півдні Лівану. ЦАХАЛ стверджує, що має точні розвіддані про цілі ліванського угруповання.

“Ці цілі розташовані у селах, поблизу кордону, і є прямою загрозою ізраїльським спільнотам на півночі Ізраїлю”.

У ЦАХАЛі додали, що діють відповідно до плану Генштабу та Північного командування, який ізраїльські солдати вивчали кілька місяців.

Підтримують наземну операцію ізраїльські ВПС та артилерія, які завдають “точні удари” по військових цілях півдня Лівану.

Зазначається, що операції ухвалені та проводяться відповідно до рішення політичного ешелону. Операція, яку назвали “Північні стріли” триватиме відвідано до розвитку ситуації та паралельно з бойовими діями у Газі та на інших ділянках.

За даними ЗМІ, коли ЦАХАЛ почав наземну операцію, поряд з кордоном Лівану на півдні було чутно артилерійські постріли, звуки гелікоптерів та БпЛА.

У ліванському селі Аалпйсіт Марджаюн було видно клуби диму та спалахи світла.

Ізраїльскі посадовці повідомили, що тривалої окупації Лівану не буде, однак термінів операції не називають. Лише зазначається, що вона триватиме, поки ЦАХАЛ не ліквідує “безпосередні загрози” на кордоні.

Зреагували на рішення Ізраїля і в Білому домі наголосивши, що Ізраїль має на неї право, як на самооборону через загрозу від терористичних угруповань. У США впевнені, що дії Ізраїлю будуть обмеженими і зосередженими на знищені інфраструктури Хезболли.

При цьому у США занепокоєні, що розширення операції матиме певні ризик, відтак це питання обговорять з Ізраїлем.

Також повідомляється, що перед вторгненням Ізраїля до Лівану очільник Пентагону Ллойд Остін провів перемовини з главою ізраїльського міноборони Йоавом Ґалантом. У межах розмови обидва погодились, що потрібно знищити інфраструктуру Хезболли уздовж кордону Ізраїлю.

1 жовтня близько полудня російські окупанти вдарили КАБами по Запоріжжю. Є жертви та постраждалі.

Британські розвідники прокоментували звільнення Вовчанського агрегатного заводу (Харківська область) від російських окупантів.

Італійські експерти стверджують, що картина, яку знайшов торговець сміттям, коли розчищав підвал будинку на Капрі, є оригінальним твором Пабло Пікассо.

Ураган Хелен, який обрушився на Біг-Бенд (Флорида, США) спричинив значні руйнування на заході Північної Кароліни. Щонайменше 49 людей загинули, десятки залишаються зниклими безвісти, а понад 300 доріг перекрито через стихію. Основна інфраструктура регіону, включаючи систему водопостачання, зазнала катастрофічних пошкоджень.

У Запорізькій області затримано кілера ФСБ РФ, який вчинив замах на одного з посадовців міськради Мелітополя.