Естонія та Фінляндія хочуть розробити план перекриття Фінської затоки – ЗМІ

Джерело: ERR

Командувач Силами оборони Естонії генерал-майор Андрус Меріло наголосив на необхідності створення планів, які дозволять закрити Фінську затоку для російських кораблів, якщо це буде потрібно для гарантування безпеки.

“Морська оборона – це те, в чому Фінляндія та Естонія і далі нарощуватимуть свою співпрацю. І, можливо, ми зможемо розробити конкретніші плани того, як, у разі потреби, повністю заборонити діяльність противника в Балтійському морі. У воєнному сенсі це можна зробити, ми готові це зробити, і ми рухаємось у цьому напрямі”, – зазначив він.

За словами Меріло, закриття Фінської затоки залежить від ситуації з безпекою.

“Якщо виникне небезпека, і це буде необхідно, ми готові це зробити, щоб захистити себе”, – сказав він.

  • Норвегія розглядає можливість будівництва паркану на кордоні з Росією – для підвищення рівня безпеки в країні. Уряд країни вивчає цей варіант як захід протидії можливому потоку біженців з Росії, що може виникнути в майбутньому.

У вівторок, 1 жовтня, колишня міська голова Мехіко Клаудія Шейнбаум склала присягу як перша жінка-президентка Мексики.

Станом на 2 жовтня більше ніж 30 тисяч паломників вже прибули до Умані на святкування Рош га-Шана – єврейського Нового року, який цього року відзначатимуть 2-4 жовтня. Фотокор Букв побував у місті.

У Великій Британії понад 700 людей опублікували оголошення на сайті, що пропагує суїциди, з метою знайти “партнера по смерті”. Цей онлайн-ресурс став місцем, де люди знаходили собі партнера для спільного самогубства.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що з початку повномасштабного вторгнення Росія вчинила в Україні понад 4 700 екологічних злочинів на загальну суму $64 млрд. Зокрема близько 142 тис. км² вважаються потенційно замінованими.

Під час розмови з американським письменником та журналістом Марком Тіссеном кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що можлива угода щодо завершення війни між Україною та РФ “буде справедливою”.