СБУ запобігла вбивству посадовця Мелітопольської міськради

Джерело: Служба безпеки України

У Запорізькій області затримано кілера ФСБ РФ, який вчинив замах на одного з посадовців міськради Мелітополя.

Контррозвідка Служби безпеки по гарячих слідах затримала зловмисника, який за вказівками ворожої спецслужби підстеріг посадовця у під’їзді житлового будинку, а потім завдав йому декілька ударів молотком по голові. Попри на численні травми, потерпілий вижив.

Зловмисник діяв під виглядом комунальника, який нібито проводив технічні роботи у багатоповерхівці, де мешкає посадовець.

Після вчинення злочину фігурант готувався втекти на тимчасово окуповану частину Запорізької області через територію ЄС. Для перетину держкордону він планував використати одну із “схем для ухилянтів”.

Співробітники Служби безпеки “по гарячих слідах” встановили місцезнаходження найманого вбивці і затримали його на спробі втечі.

Зловмисником виявився рецидивіст, який проживав у тимчасово окупованому Мелітополі. У поле зору окупантів він потрапив, коли ще до повномасштабного вторгнення відбував покарання в російській тюрмі за умисне вбивство.

У червні 2024 року його остаточно завербували і відправили на курси спеціальної підготовки у навчальному центрі ФСБ на тимчасово захопленій частині території регіону.

Під керівництвом інструкторів російської спецслужби він займався вогневою підготовкою, технікою ножового бою та відпрацьовував заходи конспірації.

Для виконання ворожого завдання кілер прибув до Запоріжжя, видаючи себе за переселенця. Після приїзду до міста він розпочав відслідковувати адреси роботи та проживання своєї жертви, а також основні маршрути її пересування.

Щоб приховати свої сліди, агент постійно змінював адреси орендованих помешкань, а зв’язок зі своїм російським куратором здійснював через вигадані нікнейми в анонімному чаті месенджера.

У разі вбивства українського посадовця, окупанти обіцяли своєму поплічнику передати будинок у Мелітополі, що належав місцевим мешканцям, які вимушено покинули його через окупацію.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 115 (замах на умисне вбивство, вчинене на замовлення).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Речник МЗС Георгій Тихий спростував інформацію про міністра закордонних справ Андрія Сибігу в статті Financial Times (FT).

1 жовтня до української енергомережі під’єднали ще один енергоблок АЕС, який додасть 1000 МВт потужності. Його вивели з планово-попереджувального ремонту на 12 днів раніше запланованого терміну, і наразі триває набір потужності.

Кабінет міністрів України на засіданні 1 жовтня ухвалив зміни до порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період. Відповідно до нових правил, командирам військових частин надано право самостійно призивати добровольців без залучення ТЦК та СП.

Жителі Південної півкулі 2 жовтня зможуть спостерігати за кільцеподібним сонячним затемненням, відомим також як “вогняне кільце”.

“Нова пошта” вийшла на ринок Австрії, відкривши в країні адресну курʼєрську доставку.