Ураган Хелен спричинив масові руйнування у США: щонайменше 49 осіб загинули

Джерело: NBC News

Ураган Хелен, який обрушився на Біг-Бенд (Флорида, США) спричинив значні руйнування на заході Північної Кароліни. Щонайменше 49 людей загинули, десятки залишаються зниклими безвісти, а понад 300 доріг перекрито через стихію. Основна інфраструктура регіону, включаючи систему водопостачання, зазнала катастрофічних пошкоджень.

Фото: TNS / Getty Images

На пресконференції в понеділок, 30 вересня, губернатор Північної Кароліни Рой Купер заявив, що збитки, завдані ураганом, є безпрецедентними. За його словами, масштаби руйнувань є найбільшими в історії регіону.

Федеральне агентство з управління надзвичайними ситуаціями (FEMA) вже доставило близько 1 мільйона літрів води та понад 600 000 страв для потерпілих. Мешканці стверджують, що обсягів допомоги не вистачає. Понад 5 000 домогосподарств подали заявки на допомогу.

Фото: Mike Stewart/AP Photo

Адміністратор FEMA Дін Крісвелл, яка також приєдналася до Купера на брифінгу, пообіцяла, що федеральна допомога буде надаватися доти, доки не завершаться всі відновлювальні роботи. Проте частина жителів висловлює невдоволення підготовкою до урагану та заходами допомоги.

Фото: Travis Long / The News and Observer via Reuters

Деякі, як власниця бізнесу Девонна Браун, критикують місцеву владу за недостатню підготовку до шторму. Жінка заявила, що місто знало про наближення урагану, але не змогло підготуватися належним чином. Інші жителі, як-от Сара Легацкі, критикують, що необхідну воду доставили запізно.

Фото: Melissa Sue Gerrits / Getty Images

Проблеми із забезпеченням постраждалих людей водою та іншими товарами залишаються актуальними. Округ Банкомб, до якого входить місто Ешвілл, має значні перебої з електропостачанням, водою та мобільним зв’язком. Місцеві органи влади намагаються розподілити доступну бутильовану воду, однак запаси вкрай обмежені. Жителям дозволяється отримати не більше трьох галонів води на день (близько 10 літрів).

Фото: Sean Rayford / Getty Images via AFP

Чиновники заявляють, що пошкодження водопровідної системи Ешвілла є особливо серйозними, а відновлення водопостачання може зайняти тижні. Державні та федеральні служби продовжують роботу над ліквідацією наслідків шторму, зокрема відновленням понад 300 доріг, які залишаються закритими через зсуви та повалені дерева.

Понад 11 000 людей звернулися за допомогою у пошуку родичів, з якими втратили зв’язок через відключення мобільного зв’язку. На момент написання новини рятувальні служби сконцентрували зусилля на пошуках 150 осіб, більшість із яких — це літні люди або ті, хто має медичні проблеми.

Фото: Melissa Sue Gerrits / Getty Images via AFP

Проблеми з постачанням води виникли ще до початку шторму. За словами Авріл Піндер, менеджера округу Банкомб, місцева влада зверталася до FEMA ще до стихії із запитами на додаткові запаси води та їжі. Проте перша партія води надійшла до постраждалого регіону лише в понеділок о 2:30 ночі. Піндер також зазначила, що округ не має власних запасів води для таких надзвичайних ситуацій і залежить від сторонніх постачальників.

Фото: Melissa Sue Gerrits / Getty Images via AFP

Губернатор Купер пообіцяв жителям, що всі зусилля спрямовані на допомогу постраждалим, і запевнив, що “допомога вже на шляху”.

Фото: Jesse Barber / NBC News

Комісія із захисту даних Ірландії (DPC) оштрафувала компанію Meta Platforms на 91 млн євро за ненавмисне зберігання паролів деяких користувачів без їхнього захисту чи шифрування.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що політика уряду є небезпечною, а керівна партія “Грузинська мрія” є “довіреною особою Росії”.

У віці 78 років помер російський композитор та співак В’ячеслав Добринін. Артист помер в одній із клінік Москви, куди тиждень тому потрапив із підозрою на інсульт.

Португальський художник по піску Вітор Рапозо створив роботу з нагоди Дня захисників і захисниць України. 

На східному фронті, боронячи Україну від російського вторгнення, загинув партієць “Європейської Солідарності” з Острога Рівненської області Руслан Поліщук, повідомив лідер фракції Петро Порошенко.