Дослідники заявили, що гора Еверест стрімко зростає

Джерело: The Guardian

Дослідники кажуть, що гора Еверест переживає певний стрибок зростання й за останні 89 000 років зросла на 15 – 50 метрів.

Гімалаї утворилися приблизно 50 мільйонів років тому, коли Індійський субконтинент врізався в Євразійську тектонічну плиту, хоча останні дослідження свідчать, що краї цих плит були дуже високо перед зіткненням.

Оскільки процес все ще триває, гірський хребет продовжує підійматися вгору.

Експерти кажуть, що Еверест, висота якого зараз становить 8849 м, зазнає додаткового зростаня своєї висоти в результаті ерозії сусідніх річок.

“Наше дослідження демонструє, що навіть найвища вершина світу зазнає постійний геологічних процесів, які можуть вимірно вплинути на її висоту протягом відносно короткого геологічного періоду часу”, – сказав професор Цзінген Дай, співавтор дослідження з Китайського університету наук про Землю в Пекіні.

Він зазначив, що Еверест – це щось на кшталт аномалії: його вершина приблизно на 250 метрів вища за інші найвищі гори Гімалаїв. Крім того, дані свідчать про розбіжності між довгостроковими та короткостроковими темпами підйому Евересту.

“Це породжує питання про те, чи існує якийсь механізм, що робить аномальне піднесення Евересту ще вищим”, – сказав Дай.

Експерти створили комп’ютерні моделі для дослідження еволюції річкових мереж у Гімалаях. Їхні результати свідчать про те, що приблизно 89 000 років тому верхня течія річки Арун, яка тече на північ від Евересту, злилася з її нижньою течією в результаті ерозії останньої на північ. Результатом стало те, що вся довжина річки Арун стала частиною системи річки Косі.

Команда припускає, що зміна маршруту призвела до збільшення ерозії річки поблизу Евересту та утворення ущелини річки Арун.

“У той час через річку Арун текла б величезна кількість додаткової води, і це могло б транспортувати більше осаду, розмивати більше корінних порід і врізатися в дно долини”, – сказав доктор Метью Фокс, співавтор автор дослідження.

Дослідники кажуть, що зменшення ваги земної кори внаслідок видалення цього матеріалу призвело до підняття навколишньої землі – процес, відомий як ізостатичний відскок.

За оцінками команди, цей процес підіймає Еверест приблизно на 0,16-0,53 мм на рік, а його сусідні вершини Лхоцзе та Макалу, четверта та п’ята вершини світу відповідно, зазнають подібного підйому.

У віці 78 років помер російський композитор та співак В’ячеслав Добринін. Артист помер в одній із клінік Москви, куди тиждень тому потрапив із підозрою на інсульт.

Португальський художник по піску Вітор Рапозо створив роботу з нагоди Дня захисників і захисниць України. 

На східному фронті, боронячи Україну від російського вторгнення, загинув партієць “Європейської Солідарності” з Острога Рівненської області Руслан Поліщук, повідомив лідер фракції Петро Порошенко.

Танення льодовиків в Альпах призвело до необхідності перегляду частини кордону між Італією та Швейцарією. Ключовою зміною став регіон поблизу гори Маттерхорн, де дві країни домовилися внести корективи через відступ льодовиків, що раніше слугували природними межами.

Оперативники управління стратегічних розслідувань в Одеській області та слідчі поліції виявили ділянку розміром з 10 футбольних полів з сотнями тисяч кущів конопель.