Командирам надали право призивати добровольців без участі ТЦК — Кабмін

Джерело: пресслужба Міноборони, представник КМУ у парламенті Тарас Мельничук в Телеграмі

Кабінет міністрів України на засіданні 1 жовтня ухвалив зміни до порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період. Відповідно до нових правил, командирам військових частин надано право самостійно призивати добровольців без залучення ТЦК та СП.

Це дозволяє командирам комплектувати бойові підрозділи шляхом залучення осіб, які виявляють бажання проходити службу під час мобілізації.

Нововведення дозволяє військовим частинам оперативніше поповнювати свої лави та проводити рекрутинг добровольців. Відповідно, зменшується час, необхідний для комплектування, а кожен доброволець отримує можливість самостійно обрати підрозділ для служби.

Зміни також передбачають нові повноваження для Генерального штабу ЗСУ. Генштаб тепер зможе визначати перелік військових частин, командирам яких дозволено призивати резервістів та військовозобов’язаних без контрактів на проходження служби у військовому резерві. Це рішення є відповіддю на запити з боку військових підрозділів, які давно потребували більшої гнучкості у залученні добровольців.

Міністр оборони України Рустем Умєров зазначив, що нові правила сприятимуть якіснішому відбору рекрутів, які зможуть служити в підрозділах, що відповідають їхнім бажанням та навичкам. За його словами, постанова надає бригадам нові інструменти для проведення адресного призову добровольців, що зменшує час на рекрутинг і гарантує, що кожен зможе знайти своє місце в обороні країни.

Постанова вносить зміни до існуючих правил мобілізації, затверджених раніше постановою Кабінету міністрів №560 від 16 травня 2024 року.

Із 90 населених пунктів Сумської області примусово евакуюють родини з дітьми.

У тимчасово окупованому Мелітополі українські партизани підірвали автомобіль із трьома російськими військовими.

На східному фронті, боронячи Україну від російського вторгнення, загинув партієць “Європейської Солідарності” з Острога Рівненської області Руслан Поліщук, повідомив лідер фракції Петро Порошенко.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що Україна виготовить 1,5 мільйона дронів до кінця року.

Міністерство закордонних справ України висловило занепокоєння щодо ситуації в Лівані після початку обмеженої наземної операції Ізраїлем.