МЗС України прокоментувало операцію Ізраїлю в Лівані

Джерело: МЗС України

Міністерство закордонних справ України висловило занепокоєння щодо ситуації в Лівані після початку обмеженої наземної операції Ізраїлем.

У заяві МЗС підкреслюється, що Україна засуджує ракетні удари “Хезболли” по території Ізраїлю та закликає сторони конфлікту до стриманості, щоб запобігти масштабній регіональній війні.

Окремо вказується на загрозливе зростання кількості біженців і внутрішньо переміщених осіб у Лівані, які змушені залишати свої домівки через бойові дії.

МЗС України також наголошує на необхідності дотримання норм міжнародного гуманітарного права всіма сторонами конфлікту.

Передумови

24 вересня глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що ескалація між Ізраїлем і ліванським збройним угрупованням “Хезболла” є майже повноцінною війною.

17 вересня по всьому Лівану вибухнули пейджери, внаслідок чого постраждали понад 1000 осіб, включаючи бойовиків “Хезболли” та медиків. Зауважимо, 18 вересня, вдруге за кілька днів пролунала серія вибухів у Лівані. Загалом постраждали понад 3 тисячі осіб.

ЗМІ припускали, що зовнішня розвідувальна служба Ізраїлю (Моссад), кілька місяців тому заклала вибухівку у 5000 пейджерів, а їх могли виготовити, як стверджували медійники, у Будапешті (Угорщина).

Хоча президент Ізраїлю Іцхак Герцог заперечив інформацію щодо причетності спецслужб країни до підриву пейджерів членів угруповання “Хезболла” у Лівані. Глава країни заявив, що ліванське угруповання має чимало ворогів.

На східному фронті, боронячи Україну від російського вторгнення, загинув партієць “Європейської Солідарності” з Острога Рівненської області Руслан Поліщук, повідомив лідер фракції Петро Порошенко.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що Україна виготовить 1,5 мільйона дронів до кінця року.

Міністерство закордонних справ України висловило занепокоєння щодо ситуації в Лівані після початку обмеженої наземної операції Ізраїлем.

На фестивалі циркового мистецтва Salieri Circus Award в Італії українку Анну Петренко виключили зі списку учасників після протесту проти запрошення до журі керівника Московського цирку Максима Нікуліна.

Речник МЗС Георгій Тихий спростував інформацію про міністра закордонних справ Андрія Сибігу в статті Financial Times (FT).