Нідерланди поповнять флот підводними човнами

Джерело: Le Figaro

Нідерланди підписали контракт із французькою Naval Group на постачання чотирьох підводних човнів загальною вартістю 5,6 млрд євро.

Naval Group виграла тендер ще у березні минулого року. Замовлені субмарини створять на базі французьких атомних ударних підводних човнів Barracuda до 2039 року.  Вони покликані замінити підводні човни класу Walrus, що входять до складу Королівського флоту з 1990-х років. Новий тип матиме назву Orka.

У межах угоди про співпрацю як мінімум десять голландських компаній та два науково-дослідні інститути будуть безпосередньо залучені до розробки компонентів та технологій, необхідних для нових субмарин. Домовленість також передбачає, що ще щонайменше 12 голландських компаній у майбутньому залучать до будівництва військових кораблів на французьких корабельнях.

У тендері також брали участь компанії Saab зі Швеції та TKMS із Німеччини.

Також угода з Naval Group вимагала обговорення з управлінням матеріального забезпечення Міноборони Нідерландів та схвалення у парламенті. У результаті знадобилося шість місяців, щоб укласти контракт.

Цей крок ознаменував запуск програми переоснащення Королівського флоту Нідерландів. Підводні човни для королівства збиратимуть на заводі компанії у Шербурі, на північному заході Франції, але за низку критично важливих систем та технічне обслуговування відповідатимуть Нідерланди.

Зауважимо, наступного року Нідерланди збільшать витрати на оборону більш ніж на 10%, інвестуючи в нові танки, винищувачі, фрегати та системи протиповітряної оборони, намагаючись зміцнити свої сили на тлі нових загроз безпеці.

У Центрі національного спротиву зауважили, що у тимчасово окупованому Донецьку відбулася так звана “міжнародна” конференція “історія новоросії”, на якій зокрема акцентували на вигаданому “спільному” минулому України та РФ.

У жовтні польський центр міжнародної допомоги (PCPM) за підтримки МЗС країни розпочне ремонт чотирьох амбулаторій у селах на Херсонщині, адже саме тут відбуваються щоденні обстріли російськими військовими.

Новообраний генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна має стати членом альянсу, оскільки досягти сталої та міцної безпеки у Європі без неї неможливо.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 1 жовтня. З початку доби відбулося 110 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні удари (2 ракети), 59 авіаційних ударів (зокрема, задіяв 104 КАБ) та 446 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2713 обстрілів позицій наших військ.

Російські війська не захопили місто Вугледар Донецької області, повідомили джерела у 72-й окремій механізованій бригаді.