Схвалений до використання антидепресант вилікував рак мозку

Джерело: Nature Medicine

Схвалений до використання антидепресант вортіоксетин поборов гліобластому – агресивний рак мозку.

Спершу фахівці оцінили ефективність 2500 ліків, які впливають на розвиток та функціонування мозку, щоб визначити, які з них найбільше взаємодіятимуть з клітинами гліобластоми.

Для цього вчені використали зразки пухлин 27 пацієнтів з гліобластомою. Окремо застосовували алгоритм машинного навчання для прогнозування ефективності цих препаратів, який з точністю до 92 відсотків передбачав, наскільки добре препарати боротимуться з раком.

Науковці з’ясували, що деякі препарати, зокрема вортіоксетин, викликають приплив кальцію в клітини гліобластоми, через що активуються клітинні шляхи, які блокують ріст пухлини. Цей антидепресант виявився ефективним для протидії росту 75 відсотків пухлин, взятих у пацієнтів.

Водночас на мишах поєднання антидепресанту та протипухлинних препаратів збільшувало їхнє виживання на 20-30 відсотків, порівняно з терапією лише одним препаратом.

За словами вчених, такий комбінований підхід може стати більш ефективним методом лікування агресивних типів раку мозку, ніж уже відомі, якщо його успішно випробують на людях.

У Центрі національного спротиву зауважили, що у тимчасово окупованому Донецьку відбулася так звана “міжнародна” конференція “історія новоросії”, на якій зокрема акцентували на вигаданому “спільному” минулому України та РФ.

У жовтні польський центр міжнародної допомоги (PCPM) за підтримки МЗС країни розпочне ремонт чотирьох амбулаторій у селах на Херсонщині, адже саме тут відбуваються щоденні обстріли російськими військовими.

Новообраний генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна має стати членом альянсу, оскільки досягти сталої та міцної безпеки у Європі без неї неможливо.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 1 жовтня. З початку доби відбулося 110 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні удари (2 ракети), 59 авіаційних ударів (зокрема, задіяв 104 КАБ) та 446 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2713 обстрілів позицій наших військ.

Російські війська не захопили місто Вугледар Донецької області, повідомили джерела у 72-й окремій механізованій бригаді.