Ймовірно, війська РФ окупували Вугледар – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

За оцінками аналітиків ISW, російські окупанти – після низки штурмів, які відбувались протягом двох з половиною років – все ж захопили Вугледар у Донецькій області.

Про окупацію населеного пункту зокрема свідчать відео від 30 вересня та 1 жовтня, на яких загарбники розвішують російські триколори у різних частинах Вугледара.

Також 1 жовтня один з українських військових повідомив про плановий відхід ЗСУ з міста, аби уникнути оточення.

Про відхід українських захисників також повідомили і російські воєнкори, які стверджують, що відступ почався 30 вересня, коли окупанти ще не перекрили повністю шляхи відходу. Водночас воєнкори стверджують, що все ж атакували українських військових під час відходу артилерією та БпЛА, завдавши ЗСУ втрат.

“Масштаб українських втрат наразі невідомий, але поширені повідомлення про відхід українських військ свідчать про те, що більший український контингент, ймовірно, уникнув російського оточення, яке призвело б до більших втрат”, – зауважили аналітики.

Аналітики наголосили, що окупанти штурмували Вугледар два з половиною роки. Зокрема у жовтні листопаді 2022 року та у січні-лютому 2023 року війська РФ здійснювали масовані контрнаступи на місто, але обидва закінчились для окупантів розгромом з великими втратами особового складу та техніки.

На думку фахівців, окупація Вугледара навряд чи зможе кардинально змінити ситуацію на полі бою, насамперед тому, що це місто не є важливим логістичним вузлом і більшість шляхів, які ведуть до населеного пункту, росіяни контролювали давно.

Вугледар розташований приблизно в 30 кілометрах на південь від нинішніх основних зусиль Росії на Покровському напрямку, тому окупантам доведеться маневрувати через 30 кілометрів відкритої місцевості, щоб суттєво підтримувати наступальні операції на південний схід від Покровська.

Вугледар також розташований за 23 кілометри на південь від автомагістралі H-15, яка тягнеться між містом Донецьк і прикордонною територією Донецько-Запорізької області, але російським військам потрібно буде просуватися по відкритій місцевості протягом майбутнього сезону сльоти, щоб дістатися до шосе.

Netflix випустив черговий тизер другого сезону серіалу “Гра в кальмара”, який вийде 26 грудня 2024 року.

У російському Санкт-Петербурзі за підозрою у розбещенні 11-річної дівчинки затримали Клауда Роммеля – 31-річного православного блогера, який воював проти України.

“Суспільне Мовлення” оголосило, що всеукраїнський радіодиктант національної єдності відбудеться у п’ятницю, 25 жовтня.

У Дніпрі затримали подружжя, яке працювало на російську спецслужбу, здійснюючи шпигунство та підпали на об’єктах інфраструктури. За даними Служби безпеки України, зловмисники передавали інформацію про місця розташування підрозділів ППО та підпалювали об’єкти Укрзалізниці.

Новий очільник французького уряду Мішель Барньє пообіцяв продовжувати підтримку України.