Батьки, які зловживають алкоголем, можуть передавати дітям симптоми раннього старіння

Джерело: Neuroscience News

Результати нового дослідження, проведеного вченими Техаської школи ветеринарної медицини та біомедичних наук, засвідчили, що батьки, які зловживають алкоголем, можуть передавати дітям симптоми раннього старіння, зокрема високий рівень холестерину, проблеми з серцем, артрит і ранню деменцію.

“Вчені поставити собі питання, чому діти, які ростуть у сім’ях, де зловживають алкоголем, більш сприйнятливі до захворювань. Тепер нам відомо, що вони успадковують дисфункцію своїх мітохондрій внаслідок зловживання психоактивними речовинами їхніми батьками. Дисфункція змушує цих людей виявляти ранні ознаки вікових захворювань, коли вони ще вважаються молодими, зазвичай у віці 40 років”, – пояснив автор дослідження, професор кафедри ветеринарної фізіології та фармакології Майкл Голдінг.

За його словами, старіння спричиняє уповільнення поділу клітин, що обмежує здатність організму замінювати пошкоджені клітини чи тканини.

“Старіння мозку призводить до когнітивної дисфункції та проблем із пам’яттю. Вчені вже давно знають, що надмірне вживання алкоголю може спричинити раннє старіння у дорослих”, – зауважив Голдінг.

Група вчених встановила, що раннє старіння може передатися у “спадок” окремо від мами чи тата, які зловживають алкоголем, але ситуація набагато гірша, коли обидвоє батьків мають таку залежність.

“Ми також спостерігаємо збільшення жиру в печінці, що створює рубцеву тканину. Це особливо часто зустрічається у нащадків чоловічої статі – вони мають більшу ймовірність розвитку захворювань печінки”, – пояснив науковець.

Окрім того, науковці з’ясували, що обидвоє батьків (а не лише матері), можуть сприяти розвитку у дітей фетального алкогольного синдрому.

“Існують різноманітні проблеми, які можуть виникнути у дітей відразу після народження через фетальний алкогольний синдром. Варто зазначити, що звички батьків до вживання алкоголю можуть вплинути на тривалість життя та здоров’я цих дітей – без хронічних і виснажливих захворювань”, – наголосив експерт.

Дослідники припустили, що покращення здоров’я мітохондрій за допомогою фізичних вправ і споживання вітамінів може допомогти відтермінувати ці ефекти.

Ввечері 17 жовтня слідчі Державного бюро розслідувань затримали працівника прокуратури, підозрюваного у статевих відносинах з особою, котра не досягла шістнадцятирічного віку.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 16 жовтня. З початку доби відбулося 112 бойових зіткнень.

16 жовтня відбулось 44-те чергове засідання Комісії із захисту Чорного моря від забруднення, на якому Україна заблокувала головування РФ.

Американський історик, амбасадор фандрейзингової платформи UNITED24, професор Єльського університету Тімоті Снайдер наголосив, що американці українського походження двох штатів у США матимуть величезний вплив на результати майбутніх президентських виборах. Він закликав їх бути особливо активними та голосувати задля майбутнього України.

У 2024 році Україна здійснила понад 7 000 ударів по російській території. Ексклюзивну інформацію журналісти отримали від одного з українських підрозділів БпЛА далекого радіусу дії.