У чорному пластику можуть міститись заборонені токсичні антипірени

Джерело: CNN

Дослідження виявило, що чорний пластик – який використовують для іграшок, контейнерів для їжі, кухонних приборів тощо – може містити високий рівень токсичних антипіренів, які виділяються з електронних виробів у процесі обробки.

Авторка дослідження Меган Лю розповіла, що найбільше антипіренів виявили у чорних пластикових бусах у вигляді піратських монет, які носять діти.

“У цьому виробі було до 228 000 часток на мільйон загальної кількості антипіренів. Це майже 3% за вагою. Діти часто грають з іграшкою по кілька днів поспіль, поки їм не набридне”, – сказала Лю.

Найнебезпечніші антипірени виявили у продовольчих товарах.

“Схоже, що пластик, який використовують для виробництва продовольчих товарів, був забруднений антипіренами через помилки при переробленні електронних відходів”, – вважає дослідниця.

До прикладу, один з товарів, який досліджували – чорний пластиковий лоток для суші – мав 11 900 часток на мільйон антипірену декабромдіфенілового ефіру (декаБДЕ). Це хімічна речовина є членом класу антипіренів полібромованих дифенілових ефірів (ПБДЕ).

Дослідження, проведене у квітні 2024 року виявило, що у людей з найвищим рівнем ПБДЕ у крові вірогідність померти внаслідок онкології на близько 300% вища, ніж у людей з найнижчим рівнем ПБДЕ у крові.

Агенство з охорони навколишнього середовища США ще у 2021 році повністю заборонило декаБДЕ після того, як виявили його зв’язок з онкологією, проблемами ендокринної системи та щитовидної залози, порушенням розвитку плоду та дитини, нейроповедінковими функціями та токсичністю для репродуктивної та імунної систем.

Попри заборону декаБДЕ, його виявили у 70% досліджених зразків на рівнях, які від 5 до 1200 разів перевищували ліміт ЄС в 10 частках на мільйон.

Через чорний пластик на кухонних приладдях, таких як лопатки та ложки, людина щоденно може зазнавати впливу у середньому 34,7 частки на мільйон декаБДЕ щодня.

“Я б рекомендувала не використовувати чорний пластик для матеріалів, що контактують з їжею і не купувати іграшки з чорними пластиковими деталями”, – сказала токсикологиня Лінда Бірнбаум.

Антипірени зазвичай використовують для електронних пристроїв як спосіб запобігання пожежі. Відтак чи не у кожному будинку є кілька електронних виробів – телевізори, смартфони, комп’ютери тощо – з антипіренами.

Антипірени також використовують у меблях, різних килимках та дитячих речах. З них вогнезахисні речовини можуть “виходити у повітря, та опадати на пил, їжу та воду, які можуть проковтнути”, наголошують у Націнституті гігієни навколишнього середовища.

Північноамериканський альянс антипіренів, який представляє виробників і користувачів вогнестійких хімічних речовин, повідомив, що нове дослідження не враховує фактичні рівні впливу на людей або будь-які шляхи впливу.

“Використання антипіренів в електроніці та побутових приладах відіграло важливу роль у зниженні травм і смертей, пов’язаних із пожежею, а також у запобіганні знищенню майна”, – сказав Еріх Шей, директор із комунікацій щодо продуктів NAFRA.

Він додав, що перероблення пластику з електронних відходів є критично важливим компонентом циркулярної економіки, що допомагає зберегти ресурси та зменшити вплив пластикових відходів на навколишнє середовище.

Однак за словами Бірнбаум, пластик який може містити небезпечні хімікати чи зазнавати впливу небезпечних хімікатів, не можна переробляти.

“Головне занепокоєння цього дослідження – що чорний пластик, який не слід переробляти, потрапляє в усі види продуктів, які мають вплив на людину”, – пояснила вона.

Дослідження, опубліковане у журналі Chemosphere, проводили Toxic-Free та Амстердамським інститут життя та навколишнього середовища при Vrije Universiteit в Амстердамі. Дослідження розглядало лише чорний пластик і тому не могло визначити, чи інші кольори пластику також можуть зазнавати впливу, сказав Лю. Дослідники також не назвали торгові марки продуктів, які тестувалися.

Дослідники перевірили 203 споживчі продукти на наявність брому, ключового показника використання антипіренів, а потім уважніше вивчили 20 продуктів із найвищим рівнем.

Бромовані антипірени викликають особливе занепокоєння через їхню токсичність і схильність до біоакумуляції або залишаються в організмі роками, сказав доктор Леонардо Трасанде.

Експерти кажуть, що є способи, за допомогою яких споживачі можуть зменшити ризик від антипіренів.

Зокрема кухонне приладдя з пластику можна замінити на приладдя з нержавіючої сталі або предметами без пластику.
Також потрібно регулярно прибирати пил, який може бути забрудненим пластиком. Часте миття рук та провітрювання також можуть допомогти.

“Багато людей миють і повторно використовують чорні пластикові контейнери для їжі. Я кажу людям негайно діставати їжу з цього чорного пластику і класти її у скляний, нержавіючий чи керамічний посуд”, – зауважила Бірнбаум.

Також не варто ставити чорний пластиковий посуд у мікрохвильові печі і нагрівати їх з їжею, оскільки тепло сприяє вимиванню хімікатів у їжу, з якою вони контактують.

Європейська комісія розпочала розслідування щодо впливу соціальних платформ TikTok, YouTube та Snapchat на психічне здоров’я користувачів.

У Харкові СБУ затримала викладачку університету за підозрою в коригуванні ворожих ударів.

Результати нового дослідження, під час якого вчені Імперського коледжу Лондона проаналізували дані понад 26 тисяч осіб, засвідчили, що так звані “нічні сови” – люди, які лягають спати пізно, – демонструють кращий результати тестів на інтелект, мислення, час реакції та пам’ять, ніж ті, хто засинає рано.

За даними КМВА, в українській столиці вкотре тимчасово погіршився стан якості повітря.  

На Волині правоохоронці завершили розслідування щодо злочинної групи, яка привласнила понад 2,2 млн грн бюджетних коштів, виділених на ремонт оборонних об’єктів. Обвинувальний акт направлено до суду.