Маск фінансував праву політичну організацію, яка критикує адміністрацію Байдена – Reuters

Джерело: Reuters

За даними ЗМІ Ілон Маск, ще до того, як почав підтримувати Дональда Трампа, таємно фінансував праву політичну некомерційну організацію, яка активно критикує адміністрацію президента США Джо Байдена.

Інформацію про фінансування агетнству повідомили чотири джерела. Мільярдер робив таємні внески в організацію Building America’s Future ще до 2022 року.

Повідомляється, що пожертви склали мільйони доларів і значно посилили організацію, яка у соцмережах критикує адміністрацію Байдена та політичні питання, які сам Ілон Маск часто засуджував.

Агенство не змогло встановити точну суму внесків та період часу, коли вони були зроблені. Однак видання The Wall Street Journal повідомляло, що винахідник фінансував кілька прореспубліканських організацій.

Маск роками заперечував, що підтримує якусь з американських партій. Однак у березні цього року, ще до того, як він публічно підтримав Трампа, мільярдер повідомив про план фінансувати політичний комітет дій проти демократів.

“Просто, щоб ви розуміли, я не жертвую кошти жодному з кандидатів на пост президента США”, – написав він у соцмережах.

Та його пожертвування у Building America’s Future свідчать, що він використовував свої ресурси для фінансування правих організацій. Building America’s Future – некомерційна група, відтак відповідно до закону, вона не зобов’язана демонструвати своїх спонсорів.

Таким групам заборонено фінансувати політичні кампанії кандидатів, але вони можуть підтримувати певні політичні ідеї. Тому такі організації зазвичай називають “темними фінансами”, адже політики використовують їх, аби приховати фінансові джерела.

У випадку з Маском джерела повідомили, що інформація про пожертвування від мільярдера ретельно приховувалась. Троє джерел отримали цю інформацію від керівників Building America’s Future чи осіб пов’язаних з її керівниками, а четверте – від помічника Ілона Маска. Всі говорили на умовах анонімності.

За відкритими даними, у 2021 році дохід організації становив 11 мільйонів доларів, однак вже у 2022 році зріс до майже 53 мільйонів. Саме тоді, за даними двох джерел, коли Маск вже робив свої внески.

Невідомо, продовжує мільярдер зараз фінансувати групу.

За останні два роки Building America’s Future критикувала адміністрацію Байдена через низку питаень, зокрема нелегальної міграції – теми, яку часто коментує Ілон Маск.

Зокрема група опублікувала антиміграційний відеоролик у якому стверджується, що віцепрезидентка та кандидатка на пост президента США від демократів Камала Гарріс “очолила вторгнення мігрантів через мексиканський кордон” і “завжди ставила мігрантів на перше місце”.

Також нещодавно Building America’s Future запустила рекламну кампанію на 10 мільйонів доларів з метою підірвати підтримку Гарріс темношкірими американцями. У межах кампанії критикують зусилля Білого дому заборонити ментолові сигарети, які, за даними досліджень, орієнтовані на афроамериканців, однак дуже небезпечніші для здоров’я порівняно зі звичайним тютюном.

“Замість того, аби зосередитись на важливих питаннях, пріоритетом Байдена є заборона ментолових цигарок. Вони хочуть вказувати дорослим, що вони можуть робити, а що ні”, – мовиться в одному з рекламних роликів.

Раніше Маск розповідав, що на виборах голосував за кандидатів республіканців, зокрема за Гіларі Клінтон та Джо Байдена. Однак з роками його погляди стали радикальнішими і він став відкритим критиком чинної влади.

Мільярдер також використовує свою платформу X для розповсюдження фейкових теорій змови про єврейський народ, мігрантів та наближення “громадянської війни” у Великій Британії.

Після того, як Маск висловив підтримку Трампу, експрезидент запевнив що у випадку перемоги на виборах президента США зробить мільярдера керівником урядової комісії з ефективності.

Політичний комітет дій, про фінансування якого Маск повідомив відкрито, цього тижня витратив 77 мільйонів доларів на кампанію, яка повинна заохотити проголосувати за Трампа американців, які зазвичай ігнорують вибори. Він також активно критикує Камалу Гарріс.

  • Секретна служба США вивчає допис Ілона Маска, у якому він висловив здивування тим, що ніхто не намагався вбити чинного президента США Джо Байдена та віцепрезидентку Камалу Гарріс.

Дім моди Balenciaga презентував нову лінійку гаманців, які виглядають як зім’ята пачка з-під чипсів.

В Нідерландах суд оштрафував чоловіка за домагання і залякування жінки в Роттердамі. Це перший випадок застосування нового закону, який діє з липня і покликаний боротися з сексуальними домаганнями в громадських місцях.

Вихід українських підрозділів з Вугледару був обумовлений необхідністю мінімізувати втрати в умовах складної ситуації на фронті. Як повідомив пресофіцер 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Чорних Запорожців Арсеній Приліпка, евакуація поранених військовослужбовців була надзвичайно ускладнена через тиск ворога з флангів. Своєю чергою це впливало на логістику та загальну ситуацію в районі бойових дій.

Кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства в Україні зросла майже на 80% порівняно з минулим роком, зокрема зареєстровано 8185 кримінальних правопорушень. Постраждали понад 5000 осіб, переважно жінки та діти.

Верховна Рада України може підвищити військовий збір з 1,5% до 5% вже цього місяця. Очікується, що закон набуде чинності «заднім числом», із 1 жовтня. Про це повідомив Ярослав Железняк, народний депутат та перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань податкової політики.