Українська науковиця створила вишивку з бактерій, з якою перемогла на конкурсі

Джерело: “Район медицини“.

Бактеріологиня з Волині Руслана Таранюк створила унікальну вишивку з мікроорганізмів, використовуючи хромогенне середовище, яке дозволяє швидко ідентифікувати різні бактерії.

Фото: “Район медицини”

Хромогенне середовище є важливим інструментом у медичній практиці для виявлення небезпечних бактерій, таких як Streptococcus agalactiae, які можуть викликати значні захворювання у новонароджених. Застосування цієї техніки дозволяє швидше діагностувати інфекції та своєчасно призначати лікування.

Фото: “Район медицини”

Ідея представити вишивку на конкурсі малюнків полягала у використанні бактерій на хромогенному середовищі. Руслана зауважила, що важливо враховувати середовище, в якому ростуть мікроорганізми, а також їх колірну палітру. На основі ескізу вона створила малюнок.

“Ідея використати вишиванку – це і патріотичний посил, і можливість використати для творчості саме ті середовища, які ми застосовуємо в роботі. Хотілося продемонструвати, що навіть на такому вузькоспеціалізованому середовищі, як стрептококи групи В, можна зробити цікавий малюнок,” – зазначила науковиця.

Фото: “Район медицини”

Унікальну роботу Руслани визнали найкращою на щорічному професійному конкурсі мікробіологів, який відбувся 17 вересня. Перемогу відзначено нагородою від українського виробника поживних середовищ для мікробіології.

Цей конкурс став значущим не лише через оцінку наукових досягнень, а й завдяки креативному підходу до мікробіології. Символічною є дата конкурсу, адже 17 вересня 1683 року голландський вчений Ентоні ван Левенгук вперше описав мікроорганізми, заклавши основи мікробіології.

Фото: “Район медицини”

Фото: “Район медицини”

3 жовтня Парламентська Асамблея Ради Європи одностайно ухвалила резолюцію Вшанування 90-х роковин Голодомору — Україна знову постає перед загрозою геноциду.

Бактеріологиня з Волині Руслана Таранюк створила унікальну вишивку з мікроорганізмів, використовуючи хромогенне середовище, яке дозволяє швидко ідентифікувати різні бактерії. 

Вище військове керівництво не давало наказу про вихід з Вугледару (Донеччина), стверджує аеророзвідник 72 ОМБр Микола Ворошнов. Він наголосив, що втримати місто було неможливим, оскільки ЗС РФ здійснювали тиск на Вугледар з трьох напрямків. Про це ж говорили напередодні аналітики проєкту DeepState.

Український інститут національної памʼяті почав отримувати звернення від польських громадян щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків їхніх членів родин. Зауважується, що отримано запит щодо проведення таких робіт на території Рівненщини.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 1 жовтня. З початку доби відбулося 110 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні удари (2 ракети), 59 авіаційних ударів (зокрема, задіяв 104 КАБ) та 446 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2713 обстрілів позицій наших військ.