МЗС України спростувало інформацію росЗМІ про «удари ЗСУ по Курській АЕС»

Джерело: МЗС

3 жовтня речник МЗС Георгій Тихоий прокоментував неправдиву інформацію російських ЗМІ про атаку Сил оборони на Курську АЕС.

Раніше в російських ЗМІ та Телеграм-каналах з’явилися повідомлення і відео вибухів у місті Курчатов, де розташована Курська АЕС. Російські ЗМІ одразу опублікували повідомлення про нібито “удари з боку України”.

Втім, українське МЗС спростувало заявили пропагандистів.

Ми категорично заперечуємо твердження російських ЗМІ про українські удари по Курській АЕС або поблизу неї. На відміну від російських окупантів, Збройні сили України суворо дотримуються міжнародного гуманітарного права і не нападають на мирних мешканців або цивільну інфраструктуру, – наголосив Тихий.

27 серпня глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив після відвідин російської Курської АЕС, що існує ризик ядерної аварії на станції.

Гроссі також повідомив, що “ситуація серйозна”.

Виникла небезпека або ймовірність ядерної аварії поблизу, – заявив він журналістам, маючи на увазі, що в районі Курської області відбуваються бойові дії.

Додамо, 22 серпня Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило, що його генеральний директор Рафаель Гроссі оцінить ситуацію на Курській АЕС. МАГАТЕ також повідомило, що Російська Федерація повідомила, що на території Курської АЕС були знайдені залишки безпілотника.

Президент РФ Володимир Путін звинуватив Україну у спробі “завдати удару” по Курській АЕС під час нічної атаки. Виконуючий обов’язки губернатора Курської області Олексій Смирнов заявив Путіну, що ситуація на станції “стабільна”.

Раніше Гроссі наголосив, що ці реактори на Курській АЕС мають лише звичайний дах, який не забезпечує належного захисту активної зони, роблячи станцію вразливою.

Також він згадав про ситуацію на Запорізькій АЕС, коли інспектори МАГАТЕ не змогли визначити походження безпілотників, які атакують станцію. І додав, що атомні електростанції не повинні бути військовими цілями.

Досі Росії вдається закуповувати електронні компоненти західних компаній для своїх ракет, які росіяни націлюють на українські міста. Переважно постачання відбуваються через китайські та гонконгські фірми-одноденки, котрі, своєю чергою, змушують Росію суттєво переплачувати.

У Центрі національного спротиву повідомили, що тимчасово окупована Горлівка та єдине в Україні підприємство, яке виробляло високоякісну вибухову речовину для спорядження боєприпасів та мононітрохлорбензол Горлівський хімзавод, сьогодні – могильник хімікатів. Нині концентрація отрути у ґрунтових водах тут перевищена у 150 тисяч разів.

У Польщі відкрився перший рекрутинговий центр на базі Консульства України в Любліні і працює щодня з 9:00 до 17:00 без перерв.

Лиш нещодавно вступивши на посаду генерального секретаря НАТО Марк Рютте прибув до Києва і наголосив, що Україна повинна мати можливість обстрілювати російську територію далекобійними західними ракетами.

Управління зі здійснення фінансових санкцій (OFSI) Великої Британії наклало штраф у 15 000 фунтів стерлінгів на компанію Integral Concierge Services (ICSL) за порушення фінансових санкцій проти РФ.