«Молодь потрібно максимально берегти» – Залужний висловився проти зниження призовного віку

Джерело: Букви

Валерій Залужний розповів, що він не підтримує мобілізацію молоді 18-25 років, адже, на його думку, ця вікова категорія – це майбутнє України. До цього можна прийти лише у крайньому разі.

Колишній головнокомандувач ЗСУ, а нині Посол України у Великій Британії, Валерій Залужний зустрівся з українськими студентами в Лондоні. Подію, що пройшла 3 жовтня, організувала Українська студентська спілка. Це перша зустріч Залужного зі студентами на посаді. На заході була присутня й журналістка Букв.

Ексголовком розповів, що не підтримує ідею зниження мобілізаційного віку нижче 25 років.

“Категорію 18-25 років потрібно максимально берегти. Я чому завжди протестував, щоб мобілізація не заходила на людей нижче 25 років, коли був на посаді Головнокомандувача, тому що нам потрібна Україна і через 20 років, і через 30 років. А вона ось – їй зараз 18 років. Це зовсім інші люди, які врятують цю країну”, – переконаний Залужний.

Він розповів, що військові старшого віку мають пострадянський менталітет, тому з ними працювати певною мірою важче.

“Якщо ми візьмемо 50-річного “дядьку”, ми маємо йому пояснити, чому саме його рота, його батальйон має штурмувати висоту чи обороняти опорний пункт. У них ментальність зовсім інша, пострадянська, що це “може зробити хтось інший” за них”, – розповів ексголовком.

Однак, на думку Залужного, примусово залучати молодь до війська можна лише у крайньому разі.

“Якщо країна дійде до такого бар’єра, коли буде загроза існуванню держави як такої, її можуть врятувати тільки молоді люди у віці 18-25 років, бо це абсолютно інші люди”, – сказав він.

  • У липні Дмитро Лазуткін, речник Міністерства оборони, розповів що поки що не потрібно знижувати мобілізаційний вік, адже в Україні зросли темпи мобілізації.
  • Уряд найближчим часом змінить систему бронювання від мобілізації, запровадивши “червоні” лінії, які унеможливлять відкуп від військової служби. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що для цього залучають військових, щоб забезпечити відповідність бронювання національним інтересам.
  • Верховна Рада ухвалила рішення про повернення відстрочки від мобілізації для братів та сестер військовослужбовців, які загинули на фронті або зникли безвісти. Законопроєкт №11391 підтримали 310 народних депутатів, що забезпечило його схвалення в цілому.

Окупанти в Мелітополі викрали подружжя Тетяни і Олега Плачкових. Пів року донька не знала, де її батьки. Згодом виявилось, що Тетяна  в комі. Вона померла, не дочекавшись дозволу вивезти її в українську лікарню. Зараз донька намагається знайти батька.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко в інтервʼю італійській газеті Il Foglio пояснив, чому потрібно зняти заборону на ракетні удари по території РФ. Разом з цим він закликав європейських партнерів виділяти більше на оборонні потреби України.

За інформацією місцевої влади, станом на 4 жовтня російські військові знаходяться за 7 км від околиць Покровська, що на Донеччині. Через російські обстріли пошкоджено або знищено близько 80% критичної інфраструктури.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде мінливою і неоднорідною, але опади можливі в більшості…

Європейський Союз готується запровадити санкції проти Ірану за постачання балістичних ракет Росії, повідомляють джерела Bloomberg.