Глава Червоного Хреста у РБ зізнався у вивезенні українських дітей: Кулеба закликав МКС видати ордер на його арешт

Джерело: Дмитро Кулеба/Twitter

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що голова білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов публічно визнав злочин незаконної депортації дітей з окупованих територій України. Дипломат закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на його арешт.

Джерело: Дмитро Кулеба/Twitter

У репортажі білоруського каналу Шевцов заявив, що він не згоден зі звинуваченнями у тому, що організація допомагає викрадати дітей з України. Так, голова білоруського Червоного Хреста заявив, що дітей вивозять, аби ті “забули жах війни й перепочили”. Щобільше, Шевцов заявив, що РБ не має наміру припиняти незаконну депортацію українських дітей. Він додав, що “білоруський Червоний Хрест брав у цьому — бере, і братиме — активну участь”.

У відповідь Кулеба закликав МКС зреагувати на заяву.

Я закликаю Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт Дмитра Шевцова, який публічно визнав злочин незаконної депортації дітей з окупованих територій України. Усіх винні у викраденні українських дітей мають бути притягнуті до відповідальності.

Зауважимо, 17 березня досудова палата Міжнародного кримінального суду у Гаазі видала ордер на арешт російського лідера Володимира Путіна у зв’язку з депортацією українських дітей до Росії  під час повномасштабної війни проти України. Ще один ордер на арешт видано стосовно уповноваженої з прав дитини при президентові Росії Марії Львової-Бєлової за тим самим звинуваченням.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…

Собаку-детектора спеціально натреновано для пошуку прихованих вибухонебезпечних предметів, які саперам складно виявити, навіть із металошукачем. Нині Севен допомагає фахівцям ДСНС розміновувати територію Сумщини.

16 вересня Президент Володимир Зеленський  провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача ЗСУ, під час якого обговорили актуальні питання на фронті та всередині країни.