Окупанти – за 7 кілометрів від околиць Покровська – начальник міської адміністрації

Джерело: Радіо Свобода і Суспільне Донбас з посиланням на етер телемарафону

За інформацією місцевої влади, станом на 4 жовтня російські військові знаходяться за 7 км від околиць Покровська, що на Донеччині. Через російські обстріли пошкоджено або знищено близько 80% критичної інфраструктури.

“Трохи менше семи кілометрів до околиць міста з однієї сторони. Тільки за вчора було два обстріли. Це шість КАБів. О 10:30 гатили по центру міста, на жаль, у нас четверо поранених – два за перший обстріл. І о 23:00 також було три КАБи, і також були поранені. Це цивільна інфраструктура, як завжди, критична інфраструктура, вже майже її немає. Там майже на 80% пошкоджена або зруйнована. Ворог залишає нас без світла, без води, без газу. “Готують” нас до зими”, – розповів начальник міської військової адміністрації Сергій Добряк.

Попри це, у Покровську залишаються ще люди.

“В місті залишається 13 050 (осіб – ред.). Діточок залишається 94. Я дякую всім нашим містянам, які дослухались і евакуювались. Ще півтора місяця тому в місті було 48 тисяч людей і майже 5900 дітей. Тобто ми бачимо динаміку, але евакуація продовжується”, – каже очільник МВА.

  • У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 3 жовтня. Ситуація на Покровському і Курахівському напрямках залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля.
  • Аналітики ISW оцінили, коли можуть припинитись наступальні операції військ РФ в Україні.
  • Якщо ворог окупує Покровськ, Україна ризикує вдвічі зменшити виробництво сталі через нестачу вугілля. Таку заяву зробив президент об’єднання “Укрметалургпром” Олександр Каленков.

Російські загарбники стратили 93 українських полонених на фронті, 80% цих випадків зафіксували цього року. Про це повідомив начальник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь готова допомогти Україні у відновленні після війни. 

Станом на 16:00 п’ятниці, 4 жовтня, найгарячішими на фронті залишаються Курахівський, Куп’янський та Покровський напрямки. На цей час кількість бойових зіткнень зросла до 79. 

Окупанти в Мелітополі викрали подружжя Тетяни і Олега Плачкових. Протягом пів року донька не знала, де її батьки. Згодом виявилось, що Тетяна – у комі. Вона померла, не дочекавшись дозволу вивезти її в українську лікарню. Зараз донька намагається знайти батька.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко в інтервʼю італійській газеті Il Foglio пояснив, чому потрібно зняти заборону на ракетні удари по території РФ. Разом з цим він закликав європейських партнерів виділяти більше на оборонні потреби України.