НАЗК вперше виплатило винагороду викривачеві корупції

Джерело: Національне агентство з питань запобігання корупції

В Україні вже виплатили першу винагороду викривачеві корупції. Можливість винагороди викривачам запровадили ще у 2019 році, однак перша виплата відбулась лише зараз.

Викривач – чинний військовослужбовець, який у 2020-2021 роках очолював департамент внутрішнього аудиту Міноборони. Йому запропонували хабар у 24 млн грн за дії на користь певного ТОВ, що стосувалося залучення фахівців для проведення позапланового аудиту державного контракту. Аудиторська група мала скласти позитивний звіт, що дозволило б компанії отримати понад 400 млн грн за облаштування спецоб’єкта та претендувати на нові договори з Міноборони. Чоловік повідомив про це Національне антикорупційне бюро України.

У березні 2023 року за цією справою суд засудив ексзаступника начальника управління Міноборони до 4,5 років ув’язнення. Однак спочатку суд відмовив у виплаті винагороди викривачу, вважаючи, що він повідомив про злочин у межах своїх службових повноважень і не має права на винагороду.

Наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила його апеляцію і ухвалила рішення про виплату.

Згідно із законом, викривач має право на винагороду в розмірі 10% від суми корупційного злочину або завданих державі збитків після винесення обвинувального вироку. Проте, максимальний розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, визначених на момент скоєння злочину.

  • Працівники Державного бюро розслідувань викрили керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина у незаконному збагаченні. Під час обшуків у них виявили майже 6 мільйонів доларів готівкою.
  • У Полтаві правоохоронці викрили керівника благодійної організації, якого підозрюють у продажі гуманітарних автомобілів, призначених для потреб ЗСУ. За інформацією пресслужби прокуратури, підозрюваний причетний до продажу 50 автомобілів на загальну суму 7 мільйонів гривень.
  • Служба безпеки України затримала на хабарі директора з контрольно-ревізійної роботи АТ “Енергоатому”.

Американська акторка Сідні Свіні розповіла про переслідування з боку папараці, які фотографують її без згоди в її ж домі.

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.

Музичний стрімінговий сервіс Spotify знайшов розв’язання проблеми, коли користувач летить літаком, але забув завантажити свою музику. 

Пес Мару з острова Джукдо в Південній Кореї став популярним в інтернеті, оскільки потрапив на фото для Google Maps.

“Нова пошта” скасувала оплату за повернення невеликих посилок вагою до 30 кілограмів для усіх користувачів.