На Гаїті банда розстріляла щонайменше 70 людей посеред міста

Джерело: Reuters

Члени банди з автоматами увірвалися в місто Понт-Сонде, вбивши щонайменше 70 осіб і змусивши понад 6000 людей тікати. Лідер банди “Гран Гріф” Лаксон Елан заявив, що це була помста за пасивність цивільних під час нападів поліції на його людей.

Згідно з даними ООН, близько 6270 осіб покинули свої домівки; більшість з них знайшли притулок у сусідніх містах, інші – в імпровізованих таборах.

За даними місцевої влади, члени банди підпалили десятки будинків і транспортних засобів, що стало одним з найсмертоносніших нападів в Гаїті за останні роки, де масові вбивства залишаються без покарання.

Ці вбивства свідчать про загострення конфлікту, оскільки озброєні банди контролюють більшість столиці Порт-о-Пренс і поширюються на сусідні регіони, спричиняючи голод і бездомність сотень тисяч людей. Міжнародна допомога затримується, а сусідні країни депортують мігрантів назад до Гаїті.

“Банда не зустріла жодного опору”, – повідомила Бертід Хорас, речниця Комісії з діалогу та примирення для порятунку долини Артібоніт, додавши, що поліцейські залишилися на своїх постах, можливо, вважаючи, що члени банди переважають їх за кількістю зброї.

Багато жертв були застрелені в голову, коли члени банди ходили від будинку до будинку.

“Їм не залишалося нічого іншого, як стріляти в кого завгодно, всі бігли звідусіль. Вони йшли, стріляли в людей, вбивали людей, палили людей, будинки, машини”, – сказала речниця.

Правозахисна організація RNDDH заявила, що кількість загиблих, ймовірно, вища, оскільки були знищені цілі сім’ї.

“На момент написання цього звіту трупи розкидані по землі, оскільки їхні близькі ще не змогли їх забрати”, – йдеться у звіті організації.

  • На Гаїті внаслідок вибуху бензовоза загинули щонайменше 24 людини, ще десятки – поранені.
  • Щонайменше 40 гаїтянських мігрантів загинули в морі після того, як загорівся човен, на якому вони пливли, повідомило представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) на Гаїті.
  • Гуманітарні працівники, лікарі та місіонери попереджають про стрімке зростання кількості людей, що голодують на Гаїті. Країна зазнає ескалації насильства з боку банд.

Вінтажний Ferrari Анджеліні Джолі буде виставлений на аукціоні Christie’s у Парижі 20 листопада.

У Венесуелі від жовтня почали святкувати Різдво. Міста прикрасили святковими декораціями, щоб відволікти населення від нещодавніх скандальних виборів.

Командування 123 бригади територіальної оборони проведе розслідування обставин загибелі командира батальйону Ігоря Гриба, який, як повідомляється, вчинив самогубство під час бойового завдання на Вугледарському напрямку.

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру очільниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи. Її взяли під варту.

Президент США Джо Байден заявив про сумнів, щодо того, що майбутні президентські вибори відбудуться “мирно”. Водночас він пообіцяв, що вони будуть “вільними та справедливими”.