Влітку окупанти стратили 4 українських військових на агрегатному заводі у Вовчанську

Джерело: Харківська обласна прокуратура

Улітку 2024 року російські окупанти стратили чотирьох українських військових на території агрегатного заводу у Вовчанську за наказом командування.

Харківська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування за порушення законів війни, пов’язаних з умисним вбивством військовополонених. Свідчення отримали під час допитів полонених російських військових.

Керівник прокуратури Олександр Фільчаков зазначив, що розслідування ускладнене через бойові дії, але цей випадок особливий, оскільки підозрюваний також перебуває в українському полоні.

“Це відкриває можливість не використовувати процедуру заочного провадження (in absentia), а провести справедливий судовий процес і винести вирок із реальним виконанням покарання”, – йдеться у повідомленні.

У разі доведення вини йому загрожує довічне позбавлення волі.

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.