Кожна третя дитина у світі короткозора – дослідження

Джерело: CNN

Нове дослідження, опубліковане в British Journal of Ophthalmology, свідчить, що кожна третя дитина нині короткозора або ж нездатна чітко бачити предмети на відстані.

За словами вчених, однією з причин цього погіршення став карантин через COVID-19, оскільки діти проводили більше часу перед екранами та менше – на вулиці.

Вчені дослідили понад п’ять мільйонів дітей і підлітків із 50 країн на всіх шести континентах.

Експерти наголосили, що короткозорість, або міопія, є проблемою глобального здоров’я, і вплине на мільйони дітей до 2050 року.

Найвищі показники міопії виявили в Азії: 85% дітей у Японії та 73% у Південній Кореї є короткозорими, у Китаї та Росії їх – понад 40%.

Тоді як Парагвай і Уганда (приблизно 1%) мали один із найнижчих рівнів короткозорості, а Велика Британія, Ірландія та США – близько 15%.

Результати аналізу засвідчили, що в період з 1990 по 2023 роки короткозорість зросла втричі – до 36%. І зростання було “особливо помітним” після пандемії COVID-19.

Як розповіли науковці, короткозорість зазвичай починається в молодшому шкільному віці і має тенденцію до погіршення, поки око не припинить рости, приблизно у 20-річному віці. Існують фактори, які роблять це набагато ймовірнішим – життя у Східній Азії є одним із них.

Водночас це залежить від генетики – рис, які діти успадковують від батьків. Але є й інші чинники, зокрема особливо ранній вік (два роки), коли діти починають навчання у таких місцях, як Сінгапур і Гонконг. Це означає, що вони проводять більше часу, зосереджуючись на книгах і екранах в дитинстві, що напружує м’язи очей і може призвести до короткозорості.

При цьому в Африці, де навчання в школі розпочинається у віці шести-восьми років, короткозорість зустрічається в сім разів рідше, ніж в Азії.

Вчені встановили, що вищі шанси міопії мають дівчата, тому що вони, як правило, витрачають менше часу на заняття на свіжому повітрі в школі та вдома, коли виростають.

“Діти повинні проводити щонайменше дві години на вулиці щодня, особливо у віці від семи до дев’яти років, щоб зменшити їхні ризики бути короткозорими”, –зазначив Деніел Хардіман-Маккартні, клінічний консультант Коледжу оптометристів Британії.

Він також порекомендував батькам водити дітей на перевірку зору у віці 7-10 років, навіть якщо їхній зір перевіряли в молодшому віці.

Серед головних симптомів міопії – труднощі з читанням слів на відстані, головні болі та регулярне тертя очей.

7 жовтня нардеп Ярослав Железняк повідомив, що у Верховній Раді зареєстрували постанову щодо виключення депутатів-утікачів зі складу комітетів.

7 жовтня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що за результатами міжурядових консультацій уряди України та Словаччини підписали чотири важливі документи, котрі охоплюють співпрацю в політичній, економічній та аграрній сферах, а також підтримку суверенітету України.

7 жовтня ізраїльтяни вшанували пам’ять загиблих у перші роковини атаки терористичного угруповання “Хамас”.

Після урагану “Хелен” у США виникла проблема з агресивними осами та бджолами, що стали активними через руйнування їхніх гнізд під час стихії. Чиновники охорони здоров’я змушені запастися ліками проти алергії для боротьби з можливими наслідками ужалень.

Станом на сьогодні триває досудове розслідування за фактами знущання з вихованців навчально-реабілітаційного центру на Львівщині.