В Іспанії перша трансгендерна футбольна команда дебютувала в регіональній лізі

Джерело: Reuters

Футбольна команда, що складається виключно з чоловіків-трансгендерів, дебютувала в регіональній лізі Іспанії. Команда стала першою такою, яка отримала офіційний статус у європейській федерації футболу.

Команда ФК “Фенікс” почала змагатися у п’ятій лізі Каталонії після включення до місцевого клубу в Сан-Феліу-де-Льобрегат, передмісті Барселони. До офіційного дебюту команда вже провела кілька товариських матчів.

Її створення стало можливим на тлі ухвалення в Іспанії нового законодавства про права трансгендерів, що спрощує процес зміни юридичної гендерної ідентичності. Однак випадки дискримінації щодо ЛГБТ-спільноти залишаються поширеними.

У 2023 році в Каталонії зафіксовано 302 випадки насильства та дискримінації щодо ЛГБТ-людей, чверть з яких були спрямовані на трансгендерів.

Каталонська федерація футболу, коментуючи ситуацію, зазначила, що протягом останніх двох сезонів чоловічі ліги в регіоні були змішаними, дозволяючи грати гравцям незалежно від їхньої офіційної гендерної ідентичності. Гравці можуть також використовувати інше ім’я, ніж в офіційних документах.

Дебютний матч ФК “Фенікс” 21 вересня закінчився поразкою з рахунком 19-0, але для гравців і вболівальників команди важливішим є те, що трансчоловіки здобули можливість займатись на рівних улюбленим видом спорту.

7 жовтня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що за результатами міжурядових консультацій уряди України та Словаччини підписали чотири важливі документи, котрі охоплюють співпрацю в політичній, економічній та аграрній сферах, а також підтримку суверенітету України.

7 жовтня ізраїльтяни вшанували пам’ять загиблих у перші роковини атаки терористичного угруповання “Хамас”.

Після урагану “Хелен” у США виникла проблема з агресивними осами та бджолами, що стали активними через руйнування їхніх гнізд під час стихії. Чиновники охорони здоров’я змушені запастися ліками проти алергії для боротьби з можливими наслідками ужалень.

Станом на сьогодні триває досудове розслідування за фактами знущання з вихованців навчально-реабілітаційного центру на Львівщині. 

Україна не має намір продовжувати контракт на транзит російського газу після завершення його дії у 2025 році. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо.