Судно з російськими добривами не допускають у порти Європи через потенційну загрозу вибуху

Джерело: New York Times

Судно MV Ruby, котре перевозить 20 тисяч тонн аміачної селітри з Росії, вже кілька тижнів шукає порт для розвантаження, однак жодна країна не дозволяє йому пришвартуватися через побоювання повторення катастрофи, схожої на вибух у порту Бейрута у 2020 році.

Минулого тижня судно так і лишалося на відстані 26 км від узбережжя Кента на південному сході Британії. Воно вирушило з порту Кандалакша на північному заході Росії ще у серпні, але після аварії не змогло продовжити свій шлях до Африки.

На борту MV Ruby знаходиться 20 тисяч тонн аміачної селітри — речовини, яка широко використовується як добриво, але має вибухонебезпечні властивості. Зокрема, 2 750 тонн аміачної селітри, що вибухнули у порту Бейрута, спричинили загибель понад 190 осіб. На борту MV Ruby знаходиться у сім разів більше цієї речовини, що викликає серйозні занепокоєння щодо безпеки.

Після аварії судно намагалося зайти в кілька портів, зокрема в Норвегії та Литві, однак уряди цих країн відмовили у доступі, побоюючись можливих загроз. Зокрема литовська прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте заявила, що допускати судно з російським вантажем у порти країни небезпечно, враховуючи теперішню політичну ситуацію та погрози з боку Росії.

Пошкодження MV Ruby перевірили в Норвегії, де виявили тріщини в корпусі, пошкодження керма та пропелера. Однак за словами норвезької влади, вантаж залишився цілісним. Після цього судно вирушило на пошуки безпечного місця для ремонту і розвантаження.

Попри те, що судно зареєстроване на Мальті і керується компанією з ОАЕ, його вантаж російського походження викликав занепокоєння через можливий саботаж чи інші дії росіян, пов’язані з війною Росії проти України. Наразі корабель залишається в морі, очікуючи рішення британської влади щодо можливості перевантаження для продовження подорожі.

Служба безпеки відкрила кримінальне провадження у справі режисерки пропагандистського фільму “Росіяни на війні” росіянки Анастасії Трофимової, в якому російських окупантів намагалися змалювати “простими хлопцями”.

У Нацспротиві повідомили, що росіяни продовжують красти і вивозити зерно з України. Так, чергова партія у 8 тисяч тонн зерна була вивезена з Маріуполя в один із російських портів. 

Глава Чечні Рамзан Кадиров розкритикував російську владу за посилення міграційної політики, заявивши, що деякі заходи викликають “розчарування”, оскільки “зіштовхують Росію із сусідніми братніми регіонами”.

У Генштабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 7 жовтня. З початку доби відбулося 120 бойових зіткнень.

Після рекордної спеки та посухи влітку 2024 року ціни на овочі, зокрема картоплю, помідори та інші сезонні продукти, подвоїлися проти показника минулого року. Високі ціни зумовлені втратою врожаїв та обмеженою пропозицією, а також інфляційними чинниками.