У Нідерландах розморозили 560 млн євро російських активів

Джерело: De Telegraaf 

Банки Нідерландів заморозили набагато менше російських активів, ніж очікувалося. Спочатку повідомлялося про 660 мільйонів євро, але насправді сума становила лише 97,2 мільйона євро.

Понад пів мільярда російських активів розблоковано з дозволу уряду. Розмороження коштів стало можливим завдяки виняткам для завершення деяких платежів і відстороненню підсанкційних власників від активів.

Більшість із цих коштів, 430 мільйонів євро, належить двом компаніям. Зокрема, 230 мільйонів євро більше не підлягало замороженню, оскільки компанія формально дистанціювалася від свого російського власника.

  • Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.
  • До кінця 2024 року Євросоюз передасть Франції 300 млн євро з доходів від заморожених російських активів на постачання зброї Україні. Париж витратить ці кошти на придбання засобів протиповітряної оборони, боєприпаси та артилерію.
  • Чехія використає частину доходів від заморожених активів Росії на придбання великокаліберних боєприпасів для Збройних сил України.

У Костянтинівці Донецької області рятувальники протягом майже двох діб гасили пожежу, що виникла внаслідок атаки російських військ.

Вірус пташиного грипу типу H5N1 став причиною смерті 47 тигрів, трьох левів і пантери у зоопарках В’єтнаму.

У Києві повідомили про підозру чоловіку, котрий щосили вдарив пуделя ногою по голові. За жорстоке поводження з твариною йому загрожує тривалий термін ув’язнення.

Вчені з Китаю розробили нитку для хірургічного шва, яка прискорює загоєння ран і знижує ризик інфекції завдяки електростимуляції. Новий шовний матеріал генерує електричний заряд під час навантаження, що відбувається під час руху, допомагаючи загоєнню тканин.

Міністерство закордонних справ, Міністерство молоді та спорту та Спортивний комітет України звернулися до президента Міжнародної асоціації Всесвітніх ігор Хосе Перурени Лопеса з офіційним листом.