«Ми дали Путіну дозвіл на продовження»: Байден про політику Обами щодо окупації Криму

Джерело: CNN

Напередодні вторгнення Росії в Україну Джо Байден поскаржився, що експрезидент США Барак Обама не зробив достатньо, щоб зупинити Путіна у 2014 році, коли російський лідер вторгся до Криму. Про це йдеться у книзі журналіста Боба Вудворда “Війна”, що показує залаштунки Білого дому.

“Вони облажалися у 2014 році. Ось чому ми тут. Ми все зіпсували. Барак ніколи не сприймав Путіна всерйоз”, – сказав Байден своєму другові, за словами Вудворда.

Байден додав:

“Ми нічого не зробили. Ми дали Путіну дозвіл на продовження! Що ж, я скасовую його довбаний дозвіл!”

Крім того, у книзі згадано і ставлення Байдена до Дональда Трампа. Хоча президент рідко згадує ім’я Трампа публічно, називаючи його “моїм попередником”, у приватних розмовах Байден називає його “цим довбаним мудаком”, – пише Вудворд.

Книга також розкриває нові деталі приватних розмов Дональда Трампа з Путіним — і таємну партію обладнання для тестів на Covid-19, яку Трамп відправив російському президенту для особистого використання в розпал пандемії.

  • Президент Сполучених Штатів Джо Байден висловив упевненість, що Україна зрештою здобуде перемогу у повномасштабній війні проти Росії. Він запевнив у сталій підтримці для цього з боку США.
  • Президент США Джо Байден застеріг Ізраїль від атак по нафтових родовищах Ірану, запропонувавши розглянути альтернативні способи відповіді на нещодавню масовану ракетну атаку.
  • Колишній президент Дональд Трамп розкритикував віцепрезидентку Камалу Гарріс, назвавши її “розумово відсталою”. Водночас про президента США Джо Байдена він сказав, що висловлює сумніви щодо його розумової спроможності.

Глава британської контррозвідки МІ-5 Кен Маккаллум заявив, що російська розвідка має на меті влаштувати “хаос на британських та європейських вулицях”, і попередив, що Велика Британія нині постає перед найскладнішою і багатошаровою загрозою за всю свою історію.

Російська розвідка завербувала ірландського депутата у якості пропагандиста й емісара.

У Костянтинівці Донецької області рятувальники протягом майже двох діб гасили пожежу, що виникла внаслідок атаки російських військ.

Міністерство закордонних справ, Міністерство молоді та спорту та Спортивний комітет України звернулися до президента Міжнародної асоціації Всесвітніх ігор Хосе Перурени Лопеса з офіційним листом.

Верховна Рада вже завтра, 9 жовтня, на вимогу франції “Європейська Солідарність” має розглянути в другому читанні законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних до 25 років.