Як зменшити екранний час у дітей: поради МОЗ

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) наголошує, що для здорового зростання дітям потрібно менше сидіти й більше рухатися. Хоча гаджети можуть розважати і навчати, їхнє надмірне використання може спричинити проблеми. Зменшення екранного часу покращує якість сну, фізичне й психічне здоров’я та надає більше часу для ігор і дослідження світу.

За рекомендаціями ВООЗ, діти мають бути обмежені в екранному часі:

  • до 2 років — взагалі не мають використовувати гаджети;
  • у 2-4 роки — переглядати їх не більше однієї години на день.
  • старші діти й дорослі — не більше двох годин на день.

Водночас в оновлених настановах Американської академії педіатрії зазначено, що діти та підлітки можуть взаємодіяти з гаджетами по-різному. Замість встановлення конкретних часових обмежень варто звертати увагу на якість взаємодії, а не лише на кількість часу, хоча певні рамки все ж потрібні.

Ось кілька порад, як зменшити час, який діти проводять за гаджетами:

  1. Використовуйте таймери. Ставте будильник на 30-40 хвилин, щоб нагадувати дитині про перерви для руху. Це допоможе уникнути розчарувань при відкладанні гаджетів.
  2. Будьте креативними. Знайдіть цікаві заняття: побудуйте халабуду, влаштуйте домашній театр, читайте книжки або робіть поробки.
  3. Встановіть час без екранів. Запровадьте правила, коли вся сім’я відмовляється від гаджетів, наприклад, під час обіду чи після 19:00.
  4. Не використовуйте гаджети як нагороду чи покарання. Це підвищує їхню важливість для дитини.
  5. Мінімізуйте вплив гаджетів вдома. Не ставте комп’ютер у спальню дитини. Це призводить до фізичної ізоляції членів сімʼї та зменшення взаємодії, а також збільшення кількості екранного часу.
  6. Зменшуйте час поступово. Якщо у дитини є проблема з гаджетами, зменшуйте час їх використання покроково.
  • Американські вчені довели, що надмірне використання гаджетів збільшує ризик психічних захворювань у молоді.
  • Американська медична асоціація педіатрії опублікувала дослідження про те, що однорічні діти, які проводять перед екраном понад чотири години в день, можуть зазнати затримок у розвитку. Мовиться про навички спілкування та розв’язання проблем у віці 2 – 4 років.
  • У Великій Британії провели опитування тисячі людей з дітьми віком до 6 років стосовно виховання. 43% респондентів заявили, що не уявляють, як до появи смартфонів люди виховували дітей.

Сім’я покійного американського репера Тупака Шакура найняла адвоката Алекса Спіро для розслідування потенційного зв’язку між вбивством музиканта в 1996 році та Шоном Diddy Комбзом.

Глава британської контррозвідки МІ-5 Кен Маккаллум заявив, що російська розвідка має на меті влаштувати “хаос на британських та європейських вулицях”, і попередив, що Велика Британія нині постає перед найскладнішою і багатошаровою загрозою за всю свою історію.

Компанія Apple, яка протягом багатьох років випускала щорічні оновлення своїх головних продуктів, змінює концепцію. 

Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку електронного обліку вирощування та переміщення конопель для медичних цілей, продуктів їхньої переробки та лікарських засобів на основі канабісу, поінформував представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Російська розвідка завербувала ірландського депутата у якості пропагандиста й емісара.