Глава MI6 назвав Китай «абсолютним співучасником» вторгнення Росії в Україну

Джерело: Politico.

Глава Секретної розвідувальної служби Великої Британії (MI6) Річард Мур заявив, що Китай та його глава Сі Цзіньпінь є “абсолютними співучасниками” російського вторгнення в Україну. Він попередив, що Пекін закладає “пастки даних” для інших країн в угодах, що укладаються у будь-яких сферах.

За його словами, країни мають бити на сполох, якщо в угодах з Китаєм буде присутній пункт про необхідність доступу до будь-яких наборів даних. Він наголосив, що ці пастки підвищують вразливість країн і розмивають суверенітет держав.

“Це саме та умова в будь-якій угоді, через яку слід бити на сполох”, – сказав Мур.

Глава служби прямо звинуватив Китай у причетності до вторгнення в Україну, згадавши, що “китайці дуже чітко підтримали росіян” дипломатичним шляхом на початку повномасштабної війни.

“Китай і його комуністичний правитель Сі Цзіньпін є “абсолютними співучасниками” вторгнення Росії в Україну”, – заявив глава Секретної розвідувальної служби.

Під час ключових голосувань в ООН Пекін вирішив утриматися, повторював російські наративи, “особливо в таких місцях, як Африка та Латинська Америка, звинувачуючи НАТО і все таке інше”. Він згадав мирний план” для України, який назвав “широко дискредитованим”.

“Як я знаю, багатьом росіянам видається глибоко незручним те, що баланс сил між ними (Росією та Китаєм, – ред.) змінився. Дуже важко дивитися на них і не визнавати, що один зараз дуже підвладний іншому”, – додав Мур.

Щодо доступу до даних, глава MI6 навів ситуацію, коли під час пандемії COVID-19 у Пекіні вимагали від країн ділитися даними про вакцинацію як умову отримання китайських вакцин. За його словами, доступ країни до величезного набору даних і практика незаконного “накопичення” даних з-за кордону дають Китаю певні переваги у розробці штучного інтелекту.

Він наголосив, що MI6 “разом з союзниками має намір виграти перегони за освоєння етичного і безпечного використання штучного інтелекту”. MI6 бачать небезпеку у тому, що Пекін нині втрачає політичний нейтралітет, підтримуючи корумповані або сумнівні режими.

“Пекін відмовився від обережності й стає все більш агресивним за кордоном, посилюючи репресії всередині країни. Пекін підтримує кілька сумнівних і корумпованих авторитарних режимів по всьому світу, таких як Іран і М’янма”, – підкреслив Мур.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.