Кабмін змінив облік медичного канабісу: деталі  

Джерело: Тарас Мельничук/Телеграм

Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку електронного обліку вирощування та переміщення конопель для медичних цілей, продуктів їхньої переробки та лікарських засобів на основі канабісу, поінформував представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Мельничук зауважив, що змінами до постанови №857 уряд частково спростив порядок, скасувавши необхідність вносити до електронної системи відомості про на всіх етапах обігу про:

  • врожай конопель для медичних цілей, його збір, сортування та сировину з нього;
  • транзитне перевезення рослин та виготовленої з них продукції;
  • посадку рослин та садивного матеріалу.

Водночас відтепер виробники мають розміщувати в системі обліку інформацію про приміщення, де фактично зберігаються рослини або сировина, а також власні спорудження. Власники зобов’язані інформувати про переміщення рослин.

Також зобов’язані звітувати щодо наявного насіння та садивного матеріалу конопель, операцій зі збору та обробки рослинної сировини.

Окрім того, поширено операції щодо відбору зразків рослин конопель та фасування готового лікарського засобу на інші об’єкти обліку.

Раніше Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Відтепер у документі визначені й правила транспортування Україною конопель для медичних цілей, рослинної субстанції канабісу та виготовлених з них лікарських засобів, а також – оформлення необхідних документів.

Санкції Євросоюзу за повномасштабну війну проти України відчутно вдарили по лісовій промисловості Росії: у 2024 році російські виробники продадуть за кордон близько 20,7 млн кубометрів пиломатеріалів, або на 32% менше, ніж експортувалося в 2021 році. Це випливає із розрахунків консалтингової компанії Strategy Partners.

Рада ЄС розробила нові рамки для обмежувальних заходів у відповідь на дестабілізуючі дії Росії за кордоном.

Другий саміт миру щодо України не відбудеться у листопаді, повідомила радниця глави Офісу президента Дарія Зарівна.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 8 жовтня. Загалом, від початку доби відбулося 142 бойових зіткнення.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що на підконтрольну територію України вдалося повернути чотири родини із Херсонської, Запорізької та Луганської областей, котрі жили під тиском російської окупації.