Астронавти зробили фото урагану «Мілтон», який насувається на США, з космосу

Джерело: Space, CNN та Reuters

Ураган “Мілтон”, який насувається на Флориду (США) і якого вже класифіковано як ураган найвищої 5-ї категорії, видно навіть з космосу. Астронавти поділились знімками масштабної стихії.

Фото урагану продемонстрував астронавт Метью Домінік з NASA. У соцмережах він опублікував покадрове відео з ураганом. Фото зроблені через вікно капсули SpaceX Crew Dragon Endeavour, пристикованої до Міжнародної космічної станції (МКС).

Екіпаж капсули мав повернутись на Землю ще 7 жовтня, однак саме через наближення стихії довелось відкласти повернення щонайменше до 13 жовтня.

Зараз шторм рухається через Мексиканську затоку до Флориди, збурюючи води у зоні припливу.

Очікується, що ураган обрушиться на прибережжя Мексиканської затоки у Флориді поблизу Тампи та Сент-Пітерсберга пізно ввечері 9 жовтня. У цей момент його потужність має зменшитись і, за попередніми прогнозами, буде вже 3-ї категорії.

Далі “Мілтон” рухатиметься на схід через Флориду, ймовірно, зачепивши також атлантичне узбережжя штату.

За останніми даними ЗМІ, ураган “Мілтон” з наближенням до Флориди трохи слабшає, але поки зберігає силу, яка дорівнює 5-й категорії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Флориді готуються до нового руйнівного урагану «Мілтон»: триває евакуація мільйонів людей

Зараз швидкість урагану впала до 260 км/год. Центр шторму розташований за майже 652 км на південний захід від Тампи. Його швидкість, коли він рухається на північний схід, трохи зросла.

“Рух на північний схід з деяким збільшенням швидкості вперед очікується у ніч на середу. За прогнозами, центр “Мілтона” переміститься через східну частину Мексиканської затоки сьогодні ввечері та в середу, вийде на сушу уздовж західно-центрального узбережжя Флориди у середу ввечері та переміститься від східного узбережжя Флориди над Атлантичним океаном у четвер”, – мовиться в оновленні Національного центру ураганів.

Через наближення урагану мешканці Флориди, домівки яких зачепить стихія, масова евакуюються. Сьогодні у них останній день, аби виїхати. Загалом повідомлення про необхідність евакуюватись отримали понад мільйон осіб з прибережних районів Флориди.

Шторм рухається у напрямку Тампи, де мешкає понад 3 000 000 осіб, хоча синоптики попередили, що траєкторія урагану може змінитися перед тим, як він вийде на сушу пізно ввечері середи чи вранці четверга.

Ураган рухається за незвичним маршрутом з заходу на схід через Мексиканську затоку. Ймовірно, він принесе штормові хвилі висотою до 3-х метрів на більшій частині узбережжя Флориди.

Американські офіційні особи закликають мешканців районів, які у зоні небезпеки, виїхати, аби вберегти свої життя.

“Мілтон” став третім ураганом в історії, швидкість якого менш як за 24 години посилились з 1-ї до 5-ї категорії.

Росія змушує африканських жінок, яких обманом привезла до країни, виготовляти безпілотники для війни проти України.

Мелінда Френч Гейтс, колишня дружина Білла Гейтса, оголосила про створення нового фонду з бюджетом 250 мільйонів доларів для покращення психічного та фізичного здоров’я жінок.

В понеділок НАТО розпочне свої щорічні ядерні навчання, про що заявив в четвер, 10 жовтня, генеральний секретар альянсу Марк Рютте на тлі загостреної ядерної риторики президента Росії Володимира Путіна.

Цього тижня вручення Нобелівських премій з хімії та фізики викликало дискусії щодо домінування компанії “Google” у сфері штучного інтелекту та визнання досягнень у галузі інформатики. Google є лідером у дослідженнях ШІ, але стикається з конкуренцією від Microsoft і OpenAI, а також з посиленим контролем регуляторів США.

У четвер, 10 жовтня, один з найбільш відомих та титулованих тенісистів світу, іспанець Рафаель Надаль оголосив про завершення кар’єри.