Правоохоронці викрили на Рівненщині масштабну схему ухилення від мобілізації

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки спільно з Нацполіцією викрили у Рівному злочинну групу з 29 осіб, яка створила схему ухилення від мобілізації.

За даними слідства, організаторки схеми – керівниця агенства нерухомості та дві її підлеглі, які залучили до протизаконної діяльності 26 медичних працівників, зокрема посадовців МСЕК Рівненської області.

За гроші вони виготовляли чоловікам призовного віку фіктивні документи про наявність важких хвороб серця чи нервової системи. Вартість підробленого документа – від 15 000 до 20 000 доларів.

Зазначається, що затримані повністю фальсифікували історії хвороб ухилянтів, зокрема щодо перебування на стаціонарному лікуванні.

Надалі на підставі цих документів представники лікарсько-консультативних та медико-соціальних експертних комісій готували висновки про непридатність “хворих” до військової служби.

Пошуками ухилянтів займались організаторки схеми, використовуючи свої зв’язки в агентстві нерухомості. Отримані кошти всі учасники схеми ділили між собою.

За результатами комплексних заходів правоохоронці затримали трьох організаторое схеми під час передачі 16 700 доларів США від нового ухилянта.

При обшуках у фігурантів виявлено понад 14 000 000 гривень, ймовірно одержаних незаконним шляхом. Також вилучено підроблені медичні висновки, чорнові записи, мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами злочинів.

Затриманим повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом). Вони перебувають під вартою, їм загрожує до 5 років тюрми.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до корупції, зокрема ухилянтів, які скористалися “послугою”.

  • Під час обшуків у лікарки з Житомира, яку підозрюють у причетності до схеми з надання фіктивних інвалідностей для ухилення від мобілізації, правоохоронці вилучили понад 4,4 мільйона гривень.
  • 4 жовтня працівники ДБР викрили керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина у незаконному збагаченні. Син посадовиці займає керівну посаду в головному управлінні Пенсійного фонду України в Хмельницькій області.

28-29 жовтня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан планує відвідати Грузію з офіційним візитом. Інформацію про це підтвердила пресслужба адміністрації уряду.

Під час засідання 10-ї наради Сторін Водної конвенції українська делегація звернула увагу на екологічні наслідки дій Росії, включно з катастрофою на Каховській ГЕС. Делегати закликали до об’єднання зусиль для притягнення Росії до відповідальності за злочини проти довкілля. Представник України презентував Національний план співпраці з транскордонного моніторингу вод. 

В Україні зросла кількість протоколів за порушення мовного закону. Зокрема на середину жовтня зафіксовано 216 випадків, що на 70% більше проти минулого року. Порушники отримали 64 штрафи та 91 попередження.

У Генеральному штабі поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 27 жовтня. З початку доби на фронті відбулося вже 142 бойових зіткнення. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському та Курахівському напрямках. Разом з тим, ворог також активний на Куп’янському, Лиманському та Времівському напрямках. 

Американський актор Роберт Де Ніро висловив власне ставлення до кандидата у президенти від Республіканської партії Дональда Трампа, назвавши його “шматком лайна”.