Україна здатна пройти зиму без відключень світла – очільник Міненерго

Джерело: Forbes.ua

Україна здатна пройти зиму без вимкнень світла, якщо російська армія не обстрілюватиме енергетичну інфраструктуру, зазначив очільник Міненерго Герман Галущенко на форумі “Енергія бізнесу 2024” 9 жовтня в Києві.

Він також нагадав, що у звіті ООН у вересні вказувалося на ймовірність вимкнень світла до 18 годин на добу.

“Ми викликали їхніх представників, щоб зрозуміти, звідки такі розрахунки. Виявилося, що у них немає реальних аргументів”, – сказав Галущенко.

За його словами, вимкнення світла взимку можуть відбуватися через аварійні ремонти, але не матимуть системного характеру.

Міністр підкреслив, що найефективніший захист енергооб’єктів – це ППО. Атака 26 серпня показала, що системи другого рівня захисту не забезпечують повної безпеки від ракет.

Він також повідомив, що до кінця року Україна отримає обладнання для розподіленої генерації електроенергії потужністю понад 1 ГВт, але під’єднати все у 2024-му не встигне.

  • Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) попередило, що зима 2024-2025 стане для України “найсуворішим випробуванням” через значну кількість зруйнованих та пошкоджених енергооб’єктів.
  • Володимир Зеленський під час інтерв’ю ABC News повідомив, що Росія використовувала китайські супутники для знімків українських ядерних об’єктів, що створює загрозу можливих ударів по них.
  • Напередодні зими РФ готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики України, заявив міністр закордонних справ країни Андрій Сибіга, посилаючись на інформацію від української розвідки. Мова про відкриті розподільні пристрої АЕС та підстанції передачі, які необхідні для безпечної роботи атомної енергетики, пояснив він.

9 жовтня міністр оборони Рустем Умєров зустрівся з президентом Франції Емманюелем Макроном. Вони спільно заслухали доповідь керівництва навчального центру, де проходить підготовку наш підрозділ, який у Франції називають бригадою Анни Київської.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 9 жовтня. З початку доби на цей час зафіксовано 119 бойових зіткнень.

Пізно ввечері 9 жовтня російські війська вдарили по Одещині балістичними ракетами. Внаслідок чергового обстрілу портової інфраструктури у регіоні шестеро загиблих та восьмеро поранених.

9 жовтня ударна група угруповання сил та засобів Військово-Морських Сил Збройних Сил України у взаємодії з підрозділами Служби безпеки України атакували базу зберігання БпЛА типу “Шахед” на території РФ.

9 жовтня міністр оборони Рустем Умєров розповів про новий етап співпраці між Україною та Францією у сфері оборони.