Енергоатом завершив ремонт усіх доступних Україні енергоблоків

Джерело: Міністерство енергетики України

Наразі працюють усі дев’ять блоків атомних електростанцій, підконтрольних Україні. Це сталося після того, як Енергоатом вивів з планово-попереджувального ремонту ще один енергоблок АЕС на 11 днів раніше запланованого терміну.

“Енергоатом успішно завершив ремонтну кампанію 2024 року і підготував до роботи у зимовий період всі 9 енергоблоків, підконтрольних Україні. Енергосистема залишається збалансованою. Однак постійні ворожі атаки призводять до пошкоджень, що ускладнюють її роботу. Триває активне відновлення енергооб’єктів і підготовка енергосистеми до осінньо-зимового періоду”, – йдеться у повідомленні Міненерго.

Енергетики закликали ощадливо використовувати електроенергію в пікові години споживання, особливо ввечері, з 17:00 до 22:00.

Нагадаємо, очільник Міністерства енергетики Герман Галущенко заявляв, що Україна здатна пройти зиму без вимкнень світла, якщо російська армія не обстрілюватиме енергетичну інфраструктуру. За його словами, вимкнення світла взимку можуть відбуватися через аварійні ремонти, але не матимуть системного характеру.

  • Три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька – найменша АЕС в Україні (має в експлуатації лише два енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.
  • Володимир Зеленський під час інтерв’ю ABC News повідомив, що Росія використовувала китайські супутники для знімків українських ядерних об’єктів, що створює загрозу можливих ударів по них.
  • Напередодні зими РФ готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики України, заявив міністр закордонних справ країни Андрій Сибіга, посилаючись на інформацію від української розвідки. Мова про відкриті розподільні пристрої АЕС та підстанції передачі, які необхідні для безпечної роботи атомної енергетики, пояснив він.

Російська нафтова компанія “Лукойл” придбала щонайменше 25 старих танкерів, використовуючи британського громадянина для реалізації угод. Розслідування щодо російського “тіньового флоту” свідчить, що такий крок дозволяє компанії обходити обмеження на ціну нафти, встановлені країнами Великої сімки (G7).

США зафіксували підвищену військову активність Росії навколо підводних кабелів ЄС, зауваживши, що тепер РФ зможе планувати диверсії, спрямовані на виведення з ладу критично важливої світової комунікаційної інфраструктури.

Репер Шон Комбз, відомий під сценічними іменами Puff Daddy, P. Diddy та Diddy,  вперше постане перед суддею за звинуваченнями в торгівлі людьми.

Американський актор італійського походження Аль Пачіно, відомий ролями у фільмах “Хрещений батько”, “Запах жінки”, “Дім Ґуччі”, днями випустить автобіографічну книгу. У ній, зокрема, актор згадує про своїх дітей.

Вчора, 9 жовтня, у Всесвітній день пошти “Укрпошта” та “Нова пошта” обмінялись привітаннями, створивши один для одного марки.